Nakon niza zemljotresa u Grčkoj: Poznat prvi bilans, ima preminulih osoba

0
Radiosarajevo.ba
Nakon niza zemljotresa u Grčkoj: Poznat prvi bilans, ima preminulih osoba
Foto: Twitter / Posljedice zemljotresa u Grčkoj na otoku Kreti

Grčku je u ponedjeljak ujutro pogodio niz zemljotresa, a najjači je bio snage 6 stepeni po Richteru. Nakon toga uslijedilo je nekoliko slabijih potresa, prenose mediji, a na društvenim mrežama mogu se vidjeti brojne fotografije ali i snimci nastali tokom potresa.

Epicentar potresa bio je kod otoka Krete, a prve informacije navode kako je riječ o potresima snage 6, 4, 3.7, 4.6, 3 i 3.2 stepeni po Richteru.

Komentari na stranici EMSC-a potvrđuju jačinu potresa: "Izgubili smo ravnotežu, tako je bio snažan!", "Nikad nisam doživio ovako snažan zemljotres. Prepao sam se. Zgrada u kojoj se nalazim nije oštećena, ali mogu se vidjeti pukotine", neki su od komentara.

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Oglasila se Hota-Muminović o štrajku u osnovnim školama u KS: "Sindikat pribjegava lažima"

Najjači potres se dogodio 20 kilometara jugoistočno od grada Iraklion, na dubini od dva kilometra. Najbliže naselje epicentru je Ano Arhanes, koje ima 3.900 stanovnika. Ono je od mjesta zemljotresa udaljeno deset kilometara.

Prvi zemljotres je zabilježen u 8.17 sati po srednjoevropskom vremenu, odnosno 9.17 po grčkom. Svjedoci iz Herakliona su rekli da je potres bio izuzetno jak i da je dugo trajalo.

Pojedine škole su hitno evakuisane, a lokalno stanovništvo je izašlo na ulice. Prema prvim informacijama, ima materijalne štete.

Nekoliko je zgrada oštećeno u potresu, a kako javlja DW, najmanje dvije osobe su zarobljene u oštećenim zgradama u selu Arkalohori. Oštećene su kamene zgrade u selima oko epicentra, a djeca su evakuirana iz škole.

Kako prenose grčki mediji, najmanje jedna osoba je izgubila život na Kreti. Navodno se radi o čovjeku koji je stradao u crkvi u Arkalohoriju, kada je kupola pala na njega.

Spasilačke ekipe brzo su stigle na lice mjesta, ali nesretnom čovjeku nije bilo spasa. Spasioci su iz ruševina izvukli još jednog muškarca i on je hitno prevezen u bolnicu.

Tragedija se desila u crkvi Svetog Ilije dok su unutar bogomolje izvođeni radovi. Mediji javljaju da su u zemljotresu povređene još najmanje dvije osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije