... / Izraelski rabin se sklonio u džamiju u Istanbulu nakon što je bio "zaglavljen"

27. 01. 2022. u 17:59:00 Anadolija

Shares: 0

Izraelski rabin Israel Elbom zadesio se u Istanbulu u Turkiye tokom obilnih snježnih padavina ove sedmice, ali mu je u pomoć pritekla lokalna žandarmerija nakon čega je spas pronašao u jednoj od džamiji.

Rabin Elbom doputovao je u Istanbul kako bi obavio posao kontrolora za košer certifikaciju hrane, koja se smatra halal certifikatom kod Jevreja. Košer znači hrana pogodna za ljudsku prehranu u skladu sa židovskim zakonima. Košer hrana mora biti ovjerena, odnosno mora imati certifikat.

Nakon što je obavio svoj posao, Elbom se zaputio prema aerodromu, ali je ostao "zaglavljen" na putu zbog obilnih snježnih padavina.

Izraelski rabin se sklonio u džamiju u Istanbulu  - undefined

Foto: Anadolija: Izraelski rabin Israel Elbom

Morao je čekati u vozilu od 15 do 2 sata iza ponoći, a potom je uz pomoć žandarmerije odveden u obližnju policijsku stanicu, nakon čega se smjestio u džamiju u blizini aerodroma Istanbul kako bi tamo čekao da se poboljša vrijeme da može putovati avionom nazad u domovinu.

Rabin je svoje iskustvo obavljanja jutarnje molitve u džamiji pored muslimanskih vjernika koji su obavljali namaz, podijelio i sa izraelskim medijima, čime je privukao pažnju javnosti i u svojoj zemlji.

Izraelski rabin se sklonio u džamiju u Istanbulu  - undefined

Foto: Anadolija: Izraelski rabin se sklonio u džamiju u Istanbulu

Nakon što se vrijeme poboljšalo te otvoreni putevi u Istanbulu, Elbom se smjestio u hotel, a uskoro se avionom vraća u Izrael.

U razgovoru za AA, ovaj 62-godišnji izraelski rabin je kazao da je zbog posla kojim se bavi mnogo puta posjetio brojne turske gradove, dodajući da se uvijek osjeća lijepo i ugodno tokom putovanja u Turkiye.

"Godinama sam putovao u mnoge gradove kao što su Ankara, Izmir i Adana. Osjećam se ugodno svaki put kada tamo putujem. Srećem vrlo ljubazne ljude koji te dočekuju osmijehom. Radim kao konsultant za certifikaciju košer hrane, tako da često ovdje dolazim", ispričao je Elbom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA