Nakon godine žalosti: Tajlanđani kremiraju kralja i "oca nacije"

AA
Nakon godine žalosti: Tajlanđani kremiraju kralja i "oca nacije"
U Bangkoku je danas počela petodnevna ceremonija kremiranja prošle godine preminulog tajlandskog kralja Bhumibola Adulyadeja.

Tijelo Adulyadeja, poznatog i kao kralj Rama IX, koji je u 89. godini preminuo 13. oktobra prošle godine, držano je u Velikoj kraljevskoj palati tokom jednogodišnje nacionalne žalosti, a državna televizija je svakodnevno direktno prenosila budističke obrede.

Sahrana, odnosno kremiranje kralja Adulyadeja, počela je jutros u zoru, a prisustvovalo je više od 200.000 njegovih podanika.

Kremiranje se održava u specijalo izgrađenom krematorijumu na trgu Sanam Laung, a vatru za spaljivanje kralja će potpaliti njegov sin i novi kralj Maha Vajiralongk koji je poznat po raskoši koju je i jutros pokazao došavši na trg u skupocjenom Rolls-Royceu.

Prisutni nisu iznenađeni što je Maha kasnio 20 minuta na tako važan događaj jer je riječ o ekstravagantnom monarhu koji je poznat i po mnogo većim skandalima, uključujući i davanje generalskog čina pudlici.

Kralj Adulyadej vladao je Tajlandom punih sedam decenija i smatran je ocem nacije. Bio je najdugovječniji svjetski monarh. Njegova urna će biti čuvana u Velikoj palati i u još dva budistička hrama na Tajlandu.

Njegovoj sahrani prisustvuju i članovi tri evropske monarhije, Holandije, Španije i Belgije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije