Nakon dvije sedmice potrage pronađeno 12 dječaka i njihov trener

Radiosarajevo.ba
Nakon dvije sedmice potrage pronađeno 12 dječaka i njihov trener
Nakon skoro dvije sedmice traganja za 12 nestalih dječaka i njihovim trenerom, kako prenosi CNN oni su danas pronađeni živi u pećini na sjeveru Tajlandu.

Podsjećamo kako su uloženi veliki napori da se pronađe 12 dječaka i njihov fudbalski trener, koji su nestali u poplavljenom kompleksu pećine na sjeveru Tajlanda, ali su bili bezuspješni posljednjih dana.

 Spasioci su u ponedjeljak izjavili da vjeruju da su još uvijek živi. Vjeruje se da su dječaci, uzrasta između 11 i 15 godina, ušli u Tham Luang Nang Non pećinu u provinciji Čiang Rai sa svojim 25-godišnjim trenerom u subotu popodne.

Majka jednog dječaka je izjavila da se njen sin nije vratio s fudbalskog treninga tog dana.

"Još uvijek tragamo, pronašli smo tragove, ali ne i grupu", izjavio je u ponedjeljak Chote Narin, oficir u policijskoj stanici Mae Sai na Tajlandu.

Rekao je da su pronađeni otisci stopala i otisci dlanova unutar kompleksa pećine i da zvaničnici vjeruju da su dječaci još uvijek živi.


Kako piše BBC, ronioci mornarice SEAL su pokušali da stignu do velike komore duboko unutar kompleksa pećine, gdje su mislili da će pronaći dječake.

Kamolchai Kotcha, uposlenik u šumskom parku u kojem se nalazi pećina, u ponedjeljak ujutru rekao je da su pokušaji da dođu do komore propali, jer je prolaz izuzetno mali, poplavljen i prekriven pijeskom i blatom.

Komora se nalazi oko 4 kilometra (2,5 milja) od ulaza u pećinu, za koju se smatra da je dugačka oko 6-8 kilometara.

_102294109_map_thai_teenagers_missing_csv_640_v2-nc.png - undefined

Foto: BBC

Pećina, koja se nalazi na planini u dalekom sjevernom Tajlandu, blizu granice s Mjanmarom, predstavlja lokalnu turističku atrakciju. Pećina poplavi tokom kišne sezone koja traje od juna do oktobra.

Kiša je u ponedjeljak nastavila da pada u gradu Mae Sai, a spasioci su rekli da su dijelovi pećine poplavljeni  barem pet metara ispod vode.

"Sada se naša porodica nada da će djeca koja su zarobljena unutra formirati grupu i biti sigurna i čekati spasioce da uđu i spase ih na vrijeme", rekao je Noppadol Kantawong, otac jednog od nestalih dječaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije