Najveći karneval na svijetu otkazan zbog omikrona

0
Hina
Najveći karneval na svijetu otkazan zbog omikrona
Foto: EPA / na uličnom karnevalu 2020. godine učestvovalo je sedam miliona ljudi

Vlasti u Rio de Janeiru odlučile su otkazati tradicionalnu masovnu karnevalsku povorku na gradskim ulicama zbog sve bržeg širenja omikron varijante koronavirusa.

"Uličnog karnevala kakav se održavao do 2020. godine, ove godine neće biti", izjavio je gradonačelnik Rija Eduardo Paes u direktnom prijenosu na društvenim mrežama, navodeći kao razlog poteškoće u kontroliranju karnevalskih događanja dok se sve više povećava broj zaraženih.

Gradonačelnik je to objavio nakon sastanka s predstavnicima glazbenih skupina, takozvanih blocosa, koje sudjeluju na uličnom karnevalu. Paes je napomenuo da je predložio održavanje događaja u tri različita dijela grada, no blocosi to nisu prihvatili te mu namjeravaju iznijeti protuprijedlog.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Povorka škola sambe na Sambodromu za sada nije otkazana i održat će se krajem februara. Ulični karneval otkazan je zbog pandemije drugu godinu zaredom. Prema podacima gradskog turističkog ureda Riotur, na uličnom karnevalu 2020. godine učestvovalo je sedam miliona ljudi.

Brazil je, s oko 620.000, drugi na svijetu po broju umrlih od koronavirusa nakon SAD-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije