Jer, ljeto... / Najtopliji juli ikada: Vrući val zavladao i u nordijskim zemljama

05. 07. 2021. u 22:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon najtoplijeg ikada zabilježenog jula u Finskoj i nekim dijelovima Švedske, temperature su se na krajnjem sjeveru Europe u nedjelju približile apsolutnim rekordima, a termometar je pokazivao između 30 i 35 stepeni Celzijevih.

U gradu Kevo, na samom sjeveru Finske, izmjereno je u nedjelju rekordnih 33,5 stepeni, što je najviša temperatura zabilježena u tom dijelu zemlje nakon rekordnih 34,7 stepeni zabilježenih 1914. godine, prenosi agencija STT.

Na nacionalnoj razini, lipanj je bio najtopliji mjesec ikada, registriran od početka mjerenja 1844. godine, s prosječnom temperaturom od 16,5 stupnjeva C koja je premašila dotadašnji rekord iz 1950-ih, pokazuju podaci nacionalnog meteorološkog instituta.

Arktik se zagrijava tri puta brže od planete

U susjednoj Švedskoj, juli je ponovo bio najtopliji zabilježen u Stockhomu (19,3 stepeni prosječno), što je više od rekorda iz 2018. i zatim 2019.

“Primjećujemo li trend? Pa, vjerojatno opet slučajnost”, ironično je tvitala švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg.

Na državnoj razini juli 2021. je treći najtopliji ikada izmjeren.

U Norveškoj je Meteorološki institut u nedjelju izmjerio 34 stepeni u Saltdalu, u okrugu blizu arktičkog kruga, što je najviša temperatura izmjerena u cijeloj zemlji ove godine. To je 1,6 stepeni manje od apsolutnog rekorda zemlje. U nekoliko mjesta u kraljevstvu su zabilježene “tropske noći”, kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni C.

Ljeto 2021. već predstavlja apsolutni rekord vrućine u Kanadi, gdje se temperatura približava 50 stepeni Cejzijevih u sjeni, pod učinkom “toplotne kupole”.

Prema izvješću objavljenom u maju, Arktik se zagrijava tri puta brže od planeta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA