Najmanji izlazak na evropske izbore u istoriji

Radiosarajevo.ba
Najmanji izlazak na evropske izbore u istoriji

U nedjelju navečer će se saznati tko će od europskih političara uspjeti zasjesti u 736 fotelja Europskog parlamenta, a birači su svojim izlaskom pokazali kako ih to baš i ne zanima te su rekordno malo ubacivali listiće u glasačke kutije.

Građani iz 19 zemalja Europske unije glasalo je u nedjelju u ovim najvećim izborima u istoriji te zajednice država, dok su ostali glasali proteklih dana. Prvi rezultati pokazuju kako je na birališta izašlo 43 posto glasača. Poznati političari su uz škljocanje fotoaparata glasali u svojim zemljama. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je to napravio uz svoju suprugu Carlu Bruni u Parizu, dok je španjolski premijer i socijalist Rodrigez Zapatero to učinio u Madridu, piše BBC.

Strah od radikalne desnice

Zapatero je napomenuo kako na ovim izborima glasa za europski projekt koji je Španjolcima pružio mnogo mogućnosti. Politički analitičari tvrde kako bi financijska kriza poprilično mogla utjecati na to da birači svoj glas daju radikalno desnim strankama.

U prošlom mandatu je centristička desna Evropska narodna stranka sa 288 mjesta imala najviše zastupnika u Evropskom parlamentu, dok ju je slijedio lijevi centar sa 216 zastupnika i liberali sa 100 mandata. Istraživanja provedena prije izbora pokazala su kako će oko pola biračkog tijela izaći na birališta, što se pokazalo netačnim.

Na svakim novim izborima sve manje glasača

U mnogim zemljama ovaj izlazak na birališta predstavlja i svojevrstan referendum o zadovoljstvu birača aktualnim vladama, tako su mnogi grčki glasači izjavili kako glasaju samo da pokažu svojoj vlasti da nisu njome zadovoljni. Još neke zemlje u kojima bi protestno glasanje moglo uzeti maha su Velika Britanija, Španjolska, Mađarska i Češka.

Izlazak na izbore za Evropski parlament se smanjuje iz godinu u godinu, tako da je 1979. godine izlaznost bila 69 posto, a 2004. godine 45 posto. Evropske političare čeka duga noć s nedjelje na ponedjeljak u kojoj će se doznati kako kontinent trenutno politički diše.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije