Najmanje 30 rudara zarobljeno u rudniku na Novom Zelandu

Radiosarajevo.ba
Najmanje 30 rudara zarobljeno u rudniku na Novom Zelandu
Foto: AFP

Najmanje 30 radnika vode se kao nestali nakon eksplozije u rudniku ugljena Pike River na Novom Zelandu.

Eksplozije se čula u rudniku ugljena koji se nalazi oko 50 kilometara od grada Greymoutha. "Policija je dobila informaciju o 'jakoj eksploziji' u rudniku", kazao je gradonačelnik Greymoutha Tony Kokshoorn te dodao kako se nadaju da će sve biti dobro, no da to tako sada ne izgleda.

"Nemamo dobre vijesti. Policija navodi da se između 25 i 30 rudara vode kao nestali nakon velike eksplozije u rudniku“, rekao je gradonačelnik Tony Kokshoorn na Radiju Novi Zeland.

Glasnogovornik rudnika je kazao da pokušavaju ustanoviti što se dogodilo te da će tada u javnost izaći s novim informacijama. Lokalni mediji pišu da spasioci još nisu uspjeli doći u kontakt s rudarima. Novozelandski ministar energije Gerry Brownlee je rekao da vlast još ne zna koji je uzrok eksplozije, niti u kojem stanju su zarobljeni.

Na nacionalnom kanalu TV3 rečeno je da su dva radnika izašla iz rudnika, ali da se još uvijek nema informacija o sudbini tridesetak rudara.

Rudnik je počeo s radom prošle godine i ima 2,4 kilometra dug tunel ispod gorja Paparoa, koji se gradio deset godina. Rudnik proizvodi ugljen za industriju čelika, a prvu isporuku 20 tona ugljena poslali su u februaru ove godine. Radi se o jednom od rijetkih podzemnih rudnika ugljena u Novom Zelandu, u kojemu ima u 22 otvorena rudnika ugljena i godišnje proizvodi oko pet milijuna tona ugljena godišnje.

Na zapadnoj obali južnog otoka Novog Zelanda dogodila se najteža rudarska katastrofa zemlje kada je 1896. u eksploziji poginulo 65 rudara u rudniku Brunneer.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije