Najgori serijski ubica: Ubio 78 žena i tijela im bacao na lokalno groblje

Radiosarajevo.ba
 Najgori serijski ubica: Ubio 78 žena i tijela im bacao na lokalno groblje
Foto: The Times / Mikhail Popkov

Rus Mihail Popkov (53) proglašen je krivim za ubistvo 78 žena. Sud u Irkutsku ga je osudio na dvostruku doživotnu kaznu zatvora jer je proglašen krivim za 56 ubistava u razdoblju između 1992. i 2007. godine.

Već se nalazi u zatvoru nakon što je bio osuđen za ubistvo 22 žene 2015. godine.

Popkov je nudio ženama vožnje kasno u noći, ponekad u policijskom automobilu, dok nije bio u službi te ih odvozio u okolicu svojeg grada Angarska u blizini Irkutska.

Ubijao ih je koristeći oružje uključujući čekić i sjekiru. Njihova tijela bacao je u šumu, uz cestu i na lokalno groblje.

Također je proglašen krivim za silovanje 10 žena.

Popkov sebe opisuje kao “čistača” koji svoj dom čisti od prostitutki. Sve žrtve bile su žene u dobi između 16 i 40 godina, a jedna od žrtvi bio je i policajac.

Na sudu u ruskom gradu pojavio se pognute glave. Bit će odveden u “Plavi delfin”, poznati zatvor za kriminalce i ubice osuđene na doživotnu kaznu.

Ubistva je počinio u vrijeme dok je radio kao policajac te nakon što je napustio službu 1998. godine.

Uhvaćen je četiri godine kasnije nakon što su istražitelji ponovo ispitali slučaj i proveli testiranje DNK među stanovnicima fokusirajući se na tragove automobila pronađene na mjestu zločina.

Popkov je rekao da je nudio ženama vožnju te da je ciljao one koje su bile pijane ili su živjele na način koji smatra nemoralnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije