Najduže novogodišnje obraćanje Vladimira Putina: Evo šta je poručio

1
Fena
Najduže novogodišnje obraćanje Vladimira Putina: Evo šta je poručio
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da njegova zemlja nikada neće pokleknuti pred pokušajima Zapada da iskoristi Ukrajinu kao oruđe za uništavanje Rusije.

U novogodišnjoj video poruci emitovanoj na ruskoj državnoj televiziji, Putin je rekao da se Rusija bori u Ukrajini da zaštiti svoju "otadžbinu" i da obezbjedi "istinsku nezavisnost" svom narodu.

U devetominutnoj poruci - najdužem novogodišnjem obraćanju u svojoj dvodecenijskoj vladavini - Putin je optužio Zapad da laže Rusiju i da je isprovocirao Moskvu da pokrene ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Akademik Esad Duraković: Besjeda s dušom Sidranovom

Vladimir Putin poručio Xiju Jinpingu: "Dragi prijatelju, očekujemo vas na proljeće u Moskvi"

Vladimir Putin poručio Xiju Jinpingu: "Dragi prijatelju, očekujemo vas na proljeće u Moskvi"

"Godinama su nas zapadne elite licemjerno uvjeravale u svoje miroljubive namjere", rekao je on u govoru snimljenom pred ruskim vojnim osobljem u sjedištu ruske južne vojne oblasti.

"Ustvari, na svaki mogući način ohrabrivali su neonaciste koji su vodili otvoreni terorizam protiv civila u Donbasu", izjavio je Putin u neuobičajeno borbenom novogodišnjem govoru, obično posvećenom dobrim željama za narednu godinu.

Tokom dana je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obećao da je pobjeda u Ukrajini "neizbježna" nakon što je hvalio herojstvo ruskih vojnika koji se bore na linijama fronta i onih koji su poginuli tokom 10-mjesečnog rata.

"Zapad je lagao o miru. Spremao se za agresiju, a sada cinično koristi Ukrajinu i njen narod da oslabi i podijeli Rusiju", izjavio je ruski čelnik u novogodišnjem obraćanju

"Nikada to nismo dozvolili i nikada nećemo dozvoliti nikome da nam to uradi", citiraju ruske državne novinske agencije Putinove riječi iz snimka, koji je emitiran u ponoć na dalekom istoku Rusije.

Kijev i Zapad odbacuju tvrdnje Moskve o početku sukoba i kažu da je Putin pokrenuo neosnovani agresivni rat u pokušaju da zauzme teritoriju i svrgne ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskogu, preosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije