Nagrađena novinarka Masha Gessen: Anticionizam nije isto što i antisemitizam

3
Radiosarajevo.ba
Nagrađena novinarka Masha Gessen: Anticionizam nije isto što i antisemitizam
Foto: PBS / Masha Gessen

Američko-ruskoj novinarki Mashi Gessen dodijeljena je Hannah Arendt nagrada za političku misao na svečanosti u sjeverozapadnom njemačkom gradu Bremenu u subotu, 16. decembra.

Ceremonija je održana dan kasnije od predviđenog, nakon kritika upućenih Gessen zbog njenog pogleda na sukob u Pojasu Gaze.

Svečanost se trebala održati u petak u gradskoj vijećnici u Bremenu, ali je otkazana i premještena u manju dvoranu nakon bijesa u Njemačkoj koji je izazvala njena usporedba Pojasa Gaze sa židovskim getoima u Europi pod njemačkom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Pošto je bila najavljena nova dvorana, organizatori su je ponovo promijenili rano u subotu te je svečanost održana u maloj dvorani za publiku od 50 osoba gdje su četiri policajca čuvala vrata.

Fondacija Heinrich Boll, koja doprinosi nagradi novčano, ranije je opisala komentare Gessen o Gazi kao 'neprihvatljive' te su iz fondacije poručili da isti nisu doprinijeli u shvatanju sukoba. Fondacija se povukla sa svečanosti, potvrdila je ovo i sama Gessen u intervjuu za MSN.

Palestinski novinar koji je oduševio cijeli svijet dobio mural

Palestinski novinar koji je oduševio cijeli svijet dobio mural

"Na kraju je ceremonija umjesto svečanog banketa, imala običnu večeru u privatnoj kući koja je ugostila 14 ljudi umjesto 400 - bilo je sjajno, bilo je u duhu onoga što sam pisala u samom članku", ispričala je Gessen.

Odluka žirija u korist Mashe Gessen donesena je na samom početku ljeta. Presudni faktor bila je novinarska predanost Mashe Gessen izvještavanju o Rusiji, rečeno je tada. "Možemo stoga samo otkazati postav svečanosti", rekla je fondacija Heinrich Böll, "Ne možemo otkazati dodjelu nagrade."

Sponzorsko udruženje, s druge strane, branilo je svoju odluku da nastavi s nagradom i potraži novu dvoranu. Nevjerovatno je da se javni konflikt o shvatanju sukoba zaustavlja i da se Gessen bojkotira, rečeno je. Gessen je nastojala "donijeti znanje, uvid i bistar um po pitanju ovog sukoba."

Masha Gessen
Foto: PBS: Masha Gessen

"Tokom posljednjih sedamnaest godina, Gaza je bila veoma gusto naseljeno, osiromašeno, zatvoreno naselje... drugim riječima, geto. Ne kao židovski geto u Veneciji ili geto u unutrašnjem dijelu Amerike, već kao židovski geto u istočnoeuropskoj zemlji koja je bila pod okupacijom nacističke Njemačke", napisala je Gessen u jednom pasusu svog članka i zaključila sa: "Taj geto sada likvidiraju."

Nagrada Hannah Arendt za političku misao uspostavljena je 1994. godine. Nagrada odaje počast ljudima koji pridonose javnoj političkoj misli i djelovanju u tradiciji Arendt, jedne od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća.

Gessen, koja je rođena u Moskvi 1967, piše o strujanjima i sukobima u američkom i ruskom društvu. Živi u New Yorku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije