Na Zemlji više nema dovoljno mjesta za sadnju šume za spas od zagađenja

Radiosarajevo.ba
Na Zemlji više nema dovoljno mjesta za sadnju šume za spas od zagađenja
Ljudi godišnje proizvedu oko 30-40 milijardi tona ugljen-dioksida - gasa koji uzrokuje efekat staklene bašte.

Ukoliko nastavimo ovim tempom, uskoro ćemo osjetiti teške posljedice globalnog zagrijavanja, piše Business Insider.

Uprkos tome što drveće tokom rasta apsorbuje ugljen-dioksid, najnoviji podaci otkrivaju sumornu istinu. Ne postoji dovoljno mjesta na Zemlji da posadimo količinu drveća koja bi mogla da nas spasi od globalnog zagrijavanja od 2,2 stepena Celzijusova.

Ovo povećanje temperature moglo bi u budućnosti da bude uzrok mnogih šumskih požara, suša i ekstremnih oluja.

Ako bismo zasadili 6.879.656 kvadratnih kilometara šume, uklonili bismo oko 3 milijarde tona ugljen-dioksida iz atmosfere godišnje, što je otprilike 10 posto trenutne godišnje proizvodnje.

Sađenje tolike količine drveća ne bi spriječilo problem, ali bi ga donekle ublažilo.

Ipak, postoji veliki problem.

Ova površina približno je jednaka površini kontinentalnog dijela SAD, i polovini ukupne površine u svijetu namijenjene usjevima.

S obzirom na to da ljudska populacija neprestano raste, povećava se i potreba za plodnom zemljom. To znači da nema mjesta za zađenje šume, inače bismo umrli od gladi.

Šta će onda čovječanstvo uraditi?

Svjetski stručnjaci i političari trenutno rade na rješavanju ovog problema. Iako ne znamo kako će naša budućnost izgledati, jedno je sasvim sigurno - mjere koje ćemo preduzeti morat će biti drastične.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije