Na SAD-u je izbor "božićnog dara": Sjeverna Koreja "zvecka" nuklearnim oružjem

Radiosarajevo.ba
Na SAD-u je izbor "božićnog dara": Sjeverna Koreja "zvecka" nuklearnim oružjem
Foto: Profimedia / Kim Jong-un

Sjeverna Koreja objavila je da "potpuno ovisi o SAD-u koji će božićni dar odabrati", u prikrivenom upozorenju te nuklearno naoružane zemlje Washingtonu.

Ri Thae Song, zamjenik sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova, rekao je da kraj ove godine označava kraj razdoblja koje je zemlja odredila za SAD, u izjavi koju prenosi državna novinska agencija KCNA.

Dosadašnji potezi Washingtona nisu drugo do "budalasti trik smišljen da zadrži DPRK u dijalogu kako bi to iskoristio za političku situaciju i izbore u SAD-u", rekao je Ri Thae Song upotrijebivši službeno ime Sjeverne Koreje DPRK (Demokratska Narodna Repubika Koreja).

Stručnjaci i južnokorejski mediji izjavu vide kao prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla ukinuti svoj moratorij na nuklearne pokuse kao i pokuse s projektilima dugog dometa.

Pregovori su stali nakon neuspješnog samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong una u veljači u Vijetnamu.

Dvije strane nisu se mogle složiti o sljedećem koraku prema ublažavanju napetosti i Sjeverna Koreja je otad ispalila više projektila kratkog dometa u more.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije