Na pomolu skandal u Grčkoj: Navodno prisluškivana 32 važna imena iz politike, medija i biznisa

0
AA
Na pomolu skandal u Grčkoj: Navodno prisluškivana 32 važna imena iz politike, medija i biznisa
Foto: Twitter / Ilustracija

Brojne ličnosti iz političkog, medijskog i poslovnog svijeta, uključujući bivšeg premijera Antonisa Samarasa i ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa u Grčkoj, navodno su prisluškivane pomoću špijunskog softvera.

Špijunski program nazvan "Predator" koristila je grčka obavještajna agencija (EYP) tokom prisluškivanja koja su vršena uz znanje grčkog premijera Kiryakosa Mitsotakisa, navodi grčki list "Documento".

U tekstu, u kojem se autor poziva na neimenovanog izvora, na "spisku prisluškivanih" navedena su imena 32 osobe iz političkog, medijskog i poslovnog svijeta.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Erdogan zaprijetio: "Grčka će odgovarati. Ovo što rade je provokacija"

Erdogan zaprijetio: "Grčka će odgovarati. Ovo što rade je provokacija"

Na listi prisluškivanih našli su se bivši premijer Samaras, bivši ministri za zaštitu građana Mihalis Hrisohoidis i Olga Yerovasili, ministar vanjskih poslova Nikos Dendias, ministar razvoja i investicija Andonis Yeorgiadis, bivši ministar zdravlja Vasilis Kikilias, glavni urednik novina Kathimerini Alexis Papahelas, zamjenik ministra finansija Nikos Hardalis, zamjenik ministra odbrane Ministar Christos Staikuras, ministar rada Kostis Hacidakis, lokalni načelnici i osobe iz opozicije našli su se na listi prisluškivanih.

U vijesti se tvrdi da su na listi Mishotakisove bliske kolege, kao i potencijalni rivali unutar stranke, te da su neki ljudi prisluškivani na telefonima njihovih supružnika i bliskih krugova.

Grčki list tvrdi da je Michotakis u potpunosti odgovoran za skandal.

Međunarodni institut za štampu (IPI) je u aprilu izvijestio da je mobilni telefon grčkog novinara Thanasisa Kukakisa 10 sedmica tokom 2021. praćen špijunskim softverom pod nazivom "Predator".

Nikos Andrulakis, lider opozicione stranke Pokret za promjene (KINAL) i poslanik u Evropskom parlamentu (EP) i Christos Spirtzis, poslanik glavne opozicione stranke Alijansa radikalne lijeve strane (SIRIZA), također su podnijeli krivičnu prijavu zbog pokušaja instaliranja istog špijunskog programa na njihove telefone.

Generalni sekretar Ureda premijera Grigoris Dimitriadis, koji je navodno u komercijalnim odnosima sa predsjednikom EYP-a Panagiotisom Kontoleonom i "Predatorom" a koji je takođe Micotakisov nećak, podnio je ostavku na svoju dužnost zbog skandala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije