Na lutriji osvojio 182 miliona eura: Otkriveno na šta je potrošio 42 miliona u osam godina

3
Radiosarajevo.ba
Na lutriji osvojio 182 miliona eura: Otkriveno na šta je potrošio 42 miliona u osam godina
Foto: EPA / Colin i Chris Weir

Imao je čitavu flotu luksuznih automobila, a imanje vrijedno četiri miliona eura kupio je nakon samo 10 minuta razgledavanja. 

Jedan od najvećih dobitnika na lutriji u Ujedinjenom Kraljevstvu trošio je osvojeni novac brzinom od 100.000 eura sedmično, pokazali su upravo otkriveni dokumenti.

Colin Weir koji je 2011. osvojio rekordna 182 miliona eura, uspio je potrošiti oko 45 miliona do 2019. kad je umro od sepse koju je dobio nakon što su mu otkazali bubrezi.

Zemljotres u Srbiji: "Neobičan huk na osmom spratu"

Zemljotres u Srbiji: "Neobičan huk na osmom spratu"

Propali dobitak na loto igri: Osvojio milion eura koje nikada nije preuzeo

Propali dobitak na loto igri: Osvojio milion eura koje nikada nije preuzeo

Weir i njegova supruga Christine iz Largsa u Sjevernom Ayrshireu, postali su najveći dobitnici u igri EuroMillions u Škotskoj. Par se razveo 2018., a preostali novac naslijedilo je Weirovo dvoje djece nakon njegove smrti.

Prije nego ih je pomazila sreća, Weir je radio kao kamerman na televiziji, a njegova žena Christine bila je medicinska sestra u psihijatrijskoj bolnici.

Weir je osvojeni novac trošio na luksuzne kuće, automobile, a ulagao je i u sport, te osnovao dobrotvorno udruženje. No to je udruženje, Weir Charitable Trust, 2015. postalo žrtva prevaranata koji su slali lažne e-mailove i nudili novac. Policija je ušla u trag prevarantima i upozorila ljude da ne nasjedaju na sumnjive e-mailove.

Kakav sretnik: Amerikanac dobio tri dobitka na lutriji u četiri godine

Kakav sretnik: Amerikanac dobio tri dobitka na lutriji u četiri godine

S obzirom da je bio veliki simpatizer Škotske nacionalne stranke, Weir je i njima mnogo donirao tokom trajanja kampanje za neovisnost Škotske 2014., a nastavio ih je finansijski pomagati i kasnije. Kad je umro, čak je i škotska premijerka Nicola Sturgeon kazala kako je stranka izgubila velikog prijatelja koji će im silno nedostajati.

U svojoj garaži Colin Weir je prikupio pravu flotu luksuznih automobila, među kojima i novi Jaguar F-Pace SUV (32.000 eura), vintage Bentley Arnage (oko 11.300 eura), 2019 Mercedes Benz V Class (oko 40.000 eura) i novi Mercedes Benz E Class Estate (27.000 eura).

Weir je ulagao i u konjske utrke te je posjedovao tri čistokrvna grla, uključujući konje Knighted i Felony te irsku kobilu imena If You Say Run. U svojoj je kolekciji Weir imao mnoge umjetnine, nakit i skupocjeni namještaj sve skupa vrijedno oko 275.000 funti.

Izvučen Loto džoker, dobitnik osvojio 176.000 KM

Izvučen Loto džoker, dobitnik osvojio 176.000 KM

Dok su još bili u braku, Colin i Christine Weir su kupili imanje Frognal House vrijedno četiri miliona eura te ga kompletno preuredili. Raskošna kuća je nakon razvoda pripala bivšoj gospođi Weir, piše Jutarnji.hr.

Zanimljivo, to su imanje kupili nakon razgledavanja koje je trajalo samo 10 minuta. Weirova imovina uključivala je i peterosobni stan uz more u Ayru od 1,25 miliona eura, koji je kupio nakon razvoda.

Nedugo prije smrti, Weir je kupio 55 posto udjela u svom omiljenom nogometnom klubu Partick Thistle Football Club, a navodno je planirao vlasništvo nad klubom vratiti zajednici. I ranije, 2013. godine, su Weirovi financijski pomogli klubu da pokrene svoju akademiju za mlade koja je dobila ime Thistle Weir Akademija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije