Na istoku SAD hladnoća pomalo popušta

Radiosarajevo.ba
Na istoku SAD hladnoća pomalo popušta

Talas polarne hladnoće, koji danima traje u Sjedinjenim Američkim Državama, počeo je danas pomalo da popušta na istočnoj obali, javlja Tanjug.

Nacionalna meteorološka služba saopštila je da se manje otopljavanje očekuje na istočnoj obali koja se proteže duž dvije trećine SAD, gdje su protekle sedmice zabilježene rekordno niske temperature i dvije jake snježne oluje.

Ipak, veoma hladno vrijeme očekuje se u nekim oblastima na srednjem zapadu, gdje se predviđaju temperature od -15 do -32 Celzijusova stepena.

Vazdušni saobraćaj, koji se našao u haosu zbog otkazivanja 18.000 letova od četvrtka, počeo je polako da se vraća u normalu, prenio je AFP. Samo danas, u SAD su otkazana 664 leta, a najmanje 1.000 je odgođeno.

Lagano otopljavanje uslijedilo je nakon zaista zapanjujuće niskih temperatura, u nekim slučajevima i nižih nego na površini Marsa, zbog kojih je čak zoološki vrt u Chicagu morao u zatvoreno prenijeti polarne medvjede.

Polarna hladnoća koja se sa američkog Srednjeg zapada širi ka istoku i jugu, donoseći rekordno niske temperature od Bostona do Birminghama, odnijela je najmanje 21 život. Procjenjuje se da je 190 miliona ljudi u SAD pogođeno ledenom eksplozijom, izazvanom "polarnim vrtlogom", odnosno jakim vjetrovima koji okružuju Sjeverni pol.

Sa hladnoćom većom nego na Arktiku suočeno je, prije svega, stanovništvo američkog srednjeg zapada i istoka, mada je u utorak svih 50 američkih saveznih država u nekom trenutku osjetilo hladnoću, uključujući i obično tople Havaje, gdje je izmjereno minus osam stepeni Celzijusovih na vrhu vulkana Mauna Kea.

U utorak su mnoge škole i vrtići bili zatvoreni širom istočnog dijela SAD, a zvaničnici su pozvali beskućnike i svakog kome je bilo potrebno da se ugrije da dođe u prihvatilišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije