Na Islandu pobjedu odnijeli euroskeptici

Radiosarajevo.ba
Na Islandu pobjedu odnijeli euroskeptici


Islandska opozicija desnog centra proglasila je pobjedu na parlamentarnim izborima, nakon obrađenih 45 posto glasova.

Ocjenjuje se su birači kaznili aktuelnu ljevičarsku vladu zbog oštrih mjera štednje u protekle četiri godine.

Ako prvi rezultati jučerašnjih izbora budu potvrđeni, na vlast će se vratiti desničarska Nezavisna partija i centristička Napredna partija, koje se zalažu za prekid pregovora o pristupanju Islanda Evropskoj uniji.

"Nezavisna partija sada ponovo preuzima na sebe dužnost. Sadašnja situacija zahtjeva promene", izjavio je lider pobjedničke partije Bjarni Benediktsson (43) u obraćanju pristalicama i naveo da je spreman da pregovara u cilju formiranja vladajuće koalicije poslije zbacivanja socijaldemokrata s vlasti.

Benediktsson je naveo da, poslije prebrojanih 45 posto glasova birača, njegova partija bi trebalo da ima 21od ukupno 63 poslanička mjesta, prenijela je agencija AFP.

To bi značilo veliki obrat i povratak na vlast dvije islandske partije zbačene na izborima 2009. zbog najteže finansijske krize, koja je ikada pogodila Island, sa 320.000 stanovnika.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije