Mutacija svinjske gripe očekuje se na zimu

Radiosarajevo.ba
Mutacija svinjske gripe očekuje se na zimu

Virus svinjske gripe, H1N1, proširio se na 160 zemalja i do sada odnio 800 života. Priopćila je to danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), dodavši da gripu sada treba pažljivo proučavati u slučaju da mutira i u zimi postane ozbiljnija.

"Trenutno ne vidimo nikakve promjene u ponašanju virusa. Ono što vidimo je njezino brzo geografsko širenje", rekao je Gregory Hartl, glasnogovornik spomenute organizacije.

Kako prenose strane agencije, novi je virus zarazio ljude širom svijeta jer niko nema razvijen prirodni imunitet na njega. Poput virusa gripe, mogao bi se još više širiti zimi, kada bi mogao i mutirati.

"Moramo biti svjesni da bi moglo doći do promjena i na njih trebamo biti spremni", dodao je Hartl, naglasivši kako bi prve doze vakcine trebale biti spremne za nekoliko mjeseci.

Još uvijek nije poznato hoće li ljudi trebati primiti jednu ili dvije injekcije za imunitet budući da su klinička ispitivanja tek započela. Organizaciji je za sada obećano 150 miliona doza od dva proizvođača vakcina iz razvijenih zemalja, dok pregovore za daljnje doze vodi s još nekolicinom proizvođača.

Iako Hartl nije želio reći o kojim je proizvođačima riječ, CNN prenosi da su najjači proizvođači vakcina protiv gripe Sanofi-Aventis, Novartis, Baxter, Solvay i GlaxoSmithKline.

Podsjećamo, pandemija gripe je proglašena 11. juna.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije