Muslimani u Americi tokom prošle godine dali oko 1,8 milijardi dolara zekata

0
Anadolija
Muslimani u Americi tokom prošle godine dali oko 1,8 milijardi dolara zekata

Muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama dali su oko 1,8 milijardi dolara zekata 2021. godine, pokazali su rezultati izvještaja.

Prema izvještaju koji je objavila Muslimanska filantropska inicijativa na Univerzitetu Indiana, prosječan musliman u SAD-u je dao 2.070 dolara u zekatu - jedan od pet stubova islama.

Rezultati izvještaja pokazuju da su američki muslimani skloniji da zekat vide kao određeni čin filantropije ili dobročinstva, a ne kao porez koji nameću vjerske vlasti.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Shariq Siddiqui, direktor Muslimanske filantropske inicijative, rekao je da je veći dio ove novčane sume doniran tokom mjeseca ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

"Ključno je da neprofitne organizacije i dobrotvorne organizacije pronađu smislene načine za interakciju s muslimansko-američkim donatorima u mjesecu ramazanu", rekao je Siddiqui.

Najveći korisnici dobrotvornih akcija bile su međunarodne neprofitne organizacije, koje su dobile 25,3 posto svih sredstava zekata, navodi se u izvještaju.

Riječ "Zekat" je arapska riječ koja označava čišćenje, rast, napredovanje. Zekat je jedan od pet stubova islama, odnosno četvrti islamski šart.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije