Musk dao prijedlog za mir u Ukrajini, javio se Zelenski. Dobio i diplomatski odgovor - 'odj**ite!'

3
Radiosarajevo.ba
Musk dao prijedlog za mir u Ukrajini, javio se Zelenski. Dobio i diplomatski odgovor - 'odj**ite!'
Foto: EPA-EFE / Elon Musk i Volodimir Zelenski

Milijarder i tehnološki mag Elon Musk izazvao je bijes među najvišim ukrajinskim dužnosnicima nakon što je na Twitteru objavio svoje viđenje najvjerojatnijeg ishoda ruske invazije na Ukrajinu.

Pritom je sve pretvorio u svojevrsnu bizarnu mini anketu u kojoj se njegovi pratitelji mogu izjasniti slažu se ili ne s njegovim mišljenjem.

Prema Musku, Krim, koji je Rusija silom anektirala 2014. godine, trebao bi se trajno predati Rusiji, a valjalo bi osigurati i dostavu vode za ovaj poluotok.

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

U četiri regije istočne Ukrajine, u kojima je Rusija održala lažne referendume prije nezakonitog pripajanja, treba organizirati nove referendume, ali ovaj put u organizaciji UN-a; Ukrajinu također treba prisiliti da ostane "neutralna".

Nije trebalo dugo čekati da Musku na Twitteru vlastitom "anketom" odgovori i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Koji Elon Musk vam se više sviđa - onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju", napisao je Zelenski.

Podsjetimo da je Musk na početku ruske invazije stekao status narodnog heroja u Ukrajini i to nakon što je njegov satelitski komunikacijski sistem Starlink omogućio ukrajinskoj vojsci da zaobiđe internetske prekide koji su paralizirali zemlju.

No njegova nova objava na Twitteru promijenila je diskurs.

"Od**bite, to bi bio moj vrlo diplomatski odgovor vama. Jedini ishod sad je takav da niti jedan Ukrajinac NIKAD neće kupiti tvoje je**no sranje od Tesle. Pa sretno vam bilo", napisao mu je ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnjik.

Uslijedili su i drugi komentari.

"Dragi Elone Musku, kad neko pokuša ukrasti kotače vaše Tesle, to ga ne čini zakonitim vlasnikom automobila ili kotača. Samo kažem", napisao je na Twitteru Gitanas Nausėda, predsjednik Litve.

"Elone Musku, evo bolji mirovni plan.

1. Ukrajina oslobađa svoje teritorije. Uključujući i aneksirani Krim.

2. Rusija prolazi demilitarizaciju i obaveznu denuklearizaciju tako da više ne može ugrožavati druge.

3. Ratni zločinci završe na međunarodnom sudu.

Glasajmo?", objavio je Mihajlo Podoljak, ukrajinski novinar i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, a poslije je dodao i ovo: "Tesla je sigurno dobar auto. Ali danas više volim HIMARS".

"Ljudi, Elon Musk jednostavno je napisao glupost na Twitteru o stvari o kojoj nema pojma. Taj neuspjeli pokušaj sranja od objave zaslužuje ismijavanje dok ne padne u zaborav, ali nema smisla od njega sad stvarati neprijatelja", zaključio je ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije