Mursi će se obratiti naciji i razjasniti dekret

Radiosarajevo.ba
Mursi će se obratiti naciji i razjasniti dekret

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi danas će se obratiti naciji povodom dekreta koji je usvojio prošle sedmice i uličnih protesta koji su izbili nakon toga.

Kako je agenciji Reuters rekao izvor iz predsjednikovog okruženja, Mursi će se večeras putem televizije obratiti naciji i nastojat će da razjasni ustavni dekret i zašto ga je objavio.

Izvor, koji je želio da ostane neimenovan, još je naveo da Mursi o dekretu nije želio informirati svoje savjetnike kako do medija ili zvaničnika u sudstvu ne bi dospjele bilo kakve informacije o tome.

Dekret kojim je Mursi proširio svoja ovlaštenja, zbog kojeg je u Egiptu izbila kriza, bio je šok i za neke ličnosti iz Mursijevog tima. To je bio korak s ogromnim pravnim posljedicama, koji je iznenadio čak i samog ministra pravde. Jučer su egipatski Kasacioni, Apelacioni i Vrhovni ustavni sud objavili da su stupili u štrajk koji će trajati sve dok predsjednik Mursi ne povuče dekret o proširenju svojih nadležnosti donesen u četvrtak. Vrhovni ustavni sud je optužio Mursija za neopravdani napad na njegovu nezavisnost prilikom iznošenja razloga za donošenje dekreta.

U međuvremenu, egipatska stranka Muslimanska braća pozvala je pristalice na novi miting u subotu u Kairu, u znak podrške predsjedniku Mursiju. Za to vrijeme traju protesti Mursijevih protivnika na trgu Tahrir, koji traže da Mursi povuče dekret.

Visoki zvaničnik Muslimanske braće Mahmud Gozlan najavio je, u izjavi za AFP, da će miting podrške biti održan u Kairu, bez navođenja tačne lokacije, prenio je Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije