Mrmot koji prognozira vrijeme izašao iz jazbine i ugledao svoju sjenu: Šta to znači

1
Radiosarajevo.ba
Mrmot koji prognozira vrijeme izašao iz jazbine i ugledao svoju sjenu: Šta to znači
Printscreen/Fox News / Dan mrmota u SAD

Dan mrmota se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava svake godine 2. februara i bazira se na vjerovanju da na taj dan mrmot izlazi iz svoje jazbine da "predvidi" vrijeme.

Predanje kaže da ako glodar vidi svoju sjenku na 2. februar, uplašit će se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest sedmica. Ako je ne vidi, proljeće je na putu.

Čuveni mrmot vidio je svoju sjenu rano u srijedu tokom godišnje ceremonije Dana mrmota u Gobbler's Knobu u zapadnoj Pensilvaniji, signalizirajući da se Old Man Winter neće uskoro očistiti.

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

Prof. Lavić: Razgovor kod Dodika je put u mazohističko trpljenje uvreda, psovki i poniženja

Philovi vjerni obožavatelji vratili su se na ruralno mjesto nakon što je zabrinutost zbog pandemije primorala organizatore da prenose uživo godišnji događaj prošle godine tokom kojeg je pozvao na još šest sedmica hladnoće i snijega, piše New York Post.

Godišnji ritual u Pensilvaniji datira iz 1887. godine, prema Punxsutawney Groundhog Clubu. Tradicija je proizašla iz praznika Svijećnice 2. februara u Europi, kada bi kršćani nosili svijeće u crkvu da ih blagoslove.

Popularna engleska narodna pjesma objavila je da će zima imati "još jedan let" ako su uslovi na Svijećnicu fer i vedri.

To tumačenje je na kraju postalo prihvaćeno u većem dijelu Europe sve dok nije dospjelo u Njemačku, gdje je jazavac postao dio tradicije i "druga zima" bi se očekivala ako bi ugledao svoju sjenu na Svijećnicu.

"Kako su njemački doseljenici došli u današnje Sjedinjene Države, tako su došle i njihove tradicije i folklor", rekli su organizatori Punxsutawneyja na svojoj web stranici.

"Uz odsustvo jazavaca u Sjedinjenim Državama, odabrana je slična životinja za hibernaciju.”

Spominjanje Groundhog Day-a prvi put se pojavilo u lokalnim novinama Punxsutawney 1886. Sljedeće godine je bio prvi službeni događaj u Gobbler's Knobu, rekli su organizatori.

"Danas je Dan mrmota ostao ono što je bio kada je tradicija prvi put došla na naše obale i našla put do Punxsutawneyja. Dan da se sve shvati malo manje ozbiljno, i razbije zimska monotonija… bar na kratko!”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije