Mračna pravda: Kako su se građani organizirali u otkrivanju pedofila

Radiosarajevo.ba
Mračna pravda: Kako su se građani organizirali u otkrivanju pedofila
/ Dark Justice objavljuje slike pedofila (printscreen)
Jedna od najtamnijih strana ekspanzije interneta i društvenih mreža je dostupnost štetnih sadržaja te nemogućnost zaštite od osoba nečasnih namjera.

U pošasti modernog doba, kojima je internet dao nove mogućnosti, spada i pedofilija. Prilično liberalni zakoni u razvijenim zemljama uglavnom se bave posljedicama, ali ne i prevencijom pedofilije.

Kada se suzbijanjem pedofilije slabo bavi država, u Velikoj Britaniji su inicijativu preuzeli građani. Osnovali su udruženje Dark Justice (Mračna pravda) koje se, uz pomoć web stranice i Facebooka, bavi otkrivanje pedofila. Kako radi Mračna pravda, osnovana prije 2,5 godine?

Dvojica aktivista na internet postave profil fiktivne maloljetne osobe i vrebaju pedofile. Kada prime poruku od potencijalnog pedofila, kreću u razgovor s njim trudeći se da izbjegnu seksualno eksplicitne teme. Nakon izvjesnog vremena predlože sastanak, izlaze na "teren" s kamerama, suptilno ispitaju pedofile o njihovim namjerama.

U međuvremenu obavijeste policiju, a nakon hapšenja dostavljaju dokaze o krivičnom djelu. Čak i ako pedofili ne progutaju mamac i ne pojave se na dogovorenom sastanku, aktivisti Dark Justicea predaju dokaze policiji i istražnim organima.

"Neki ljudi su skeptični prema našim aktivnostima. Nismo osvetnici koji se postavljaju iznad zakona, već zabrinuti građani koji rade blisko s policijom kako bi preventivno djelovali i djecu zaštitili od pedofilije. Nastavit ćemo naše aktivnosti na otkrivanju zlostavljača djece i pritom se potruditi da podignemo svijest o opasnostima koje najmlađe vrebaju na društvenim mrežama", kažu u udruženju Mračna pravda.

Da Dark Justice radi dobar posao, pokazuju brojke. Od 90 uspostavljenih kontakata na internetu, 84 osobe su došle na dogovoreni susret, a 43 su uhapšene pod optužbom za pedofiliju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije