Možda i vaš računar ima NSA-in softver za špijuniranje

Radiosarajevo.ba
Možda i vaš računar ima NSA-in softver za špijuniranje

Američka Nacionalna obavještajna agencija (NSA) širom svijeta je postavila “špijunski sotver” u oko 100 hiljada računara koji ima kapacitet da prepoznaje prikupljanje podataka i moguće sajber napade, javlja Anadolu Agency.

NSA tako bez povezivanja na internet može postaviti pomenuti softver u kompjutere što joj omogućava da prati ali i mijenja sve podatke u određenom kompjuteru.

Program za praćenje podataka se može postaviti potajno preko mreže ili putem USB kartice na bilo koji kompjuter u svijetu.

Nakon toga putem radio frekvencija i bez upotrebe interneta moguće je pratiti sa udaljenosti od nekoliko hiljada kilometara baze podataka u kompjuterima diljem svijeta.

Isto tako, osim u kompjutere NSA, navodno, postavlja “špijunski softver” i u pametne telefone te na isti način prati privatne podatke.

New York Times se poziva na dokumente agencije NSA, računarske stručnjake i američke zvaničnike u izvještaju o upotrebi tajne tehnologije koja se služi radio talasima da bi se stekao pristup računarima koje su druge zemlje pokušale da zaštite od cyber napada, javlja Fena

Ta mreža softvera također može da formira digitalni put preko koga mogu da se pokrenu cyber napadi, navodi se u izvještaju lista. 

Times je naveo da se tehnologija koju agencija koristi više godina oslanja na radio talase koji mogu biti prenošeni s minijaturnih strujnih kola i USB kartica tajno ubačenih u računare. 

NSA navodi da nije koristila ovu tehnoligiju na kompjuterima u SAD. 

"Aktivnosti NSA su usmjerene i konkretno postavljene protiv validnih stranih obavještajnih ciljeva, i samo protiv tih ciljeva, kao odgovor na potrebe prikupljanja obavještajnih podataka", rekla je portparolka agencije NSA za Times. 

"Mi ne koristimo obavještajne kapacitete u inozemstvu da krademo trgovinske tajne stranih kompanija uime američkih kompanija, niti dajemo podatke koje prikupimo američkim kompanijama, da bi pojačali njihovu konkuretnost ili pospešili njihovu aktivnost", rekla je ona. 

Dijelovi ovog programa opisuju se i u dokumentima koje je otkrio Edward Snowden, bivši analititičar NSA, koji je sada u azilu u Rusiji, navodi list. 

NSA je do sada postavljala “špijunski sotver” u kinesku i rusku vojsku, policiju Meksika, narko kartele ali i u ekonomske institucije Evropske unije (EU), Saudijske Arabije, Indije i Pakistana.

Inače, Sjedinjene Američke Države (SAD) od 2008. godine koriste ovu tehnologiju kako bi pratile podatke elektronskim putem u drugim zemljama svijeta.

Jedan holandski list je ranije objavio mapu koja pokazuje gdje su SAD ubacili špijunske kompjuterske programe, ponekad uz pomoć vlasti tih zemalja. Nemački list Spiegel je objavio informacije o tehnološkim proizvodima NSA koji tajno mogu da odašilju i primaju signale iz kompjutera, navodi Times

Njujorški dnevnik je naveo da nije objavio neke od ovih detalja na zahtjev američkih obavještajnih zvaničnika kada je izvještavao u ljeto 2012. o američkim cyber napadima na Iran, prenosi B92

Kina još nije reagirala na ove navode New York Timesa, ali kineski zvaničnici su ranije govorili da je Kina žrtva međunarodne cyber špijunaže i tražili su međunarodnu koordinaciju u postavljanju pravila i kontrole takve špijunaže, navodi agencija AP

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije