Mousavi poziva na poništavanje izbora u Iranu

Radiosarajevo.ba
Mousavi poziva na poništavanje izbora u Iranu

Iranski reformski predsjednički kandidart Mir Hossein Mousavi pozvao je Vijeće čuvara sastavljeno od islamskih klerika na poništavanje rezultata izbora ustvrdivši da se radilo o izbornoj prevari. Mousavi je, također, pozvao pristaše da nastave protestovati mirno i legalnim putem. Njegovi sljedbenici i danas su protestovali na ulicama Teherana paleći vatre i sukobljavajući se s policijom.

Prethodno je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad odbacio optužbe o lažiranju rezultata predsjedničkih izbora kazavši da je on osvojio drugi mandat na slobodnim izborima. Na konferenciji za novinare održanoj u nedjelju Ahmadinejad je rekao da je njegove pobjeda bila toliko uvjerljiva da ne može biti dovedena u pitanje. Nakon toga pozdravio je hiljade svojih pristaša na javnoj proslavi pobjede na jednom teheranskom trgu. Službeni rezultati pokazuju da je aktualni predsjednik osvojio 63 posto glasova, a njegov glavni suparnik, reformist Mir Hossein Mousavi 34 posto.

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog nasilja iranske policije prema demonstrantima koji se bune zbog ponovnog izbora Mahmouda Ahmadinejada na predsjedničku dužnost. U izjavi češkog Predsjedništva izražava se nada da rezultat izbora neće ugroziti dijalog oko iranskog nuklearnog programa. U izjavi stoji da Evropska unija očekuje da nova iranska vlada poštuje svoje međunarodne obveze.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier nazvao je udar na iranske demonstrante neprihvatljivim. Francuska je također izrazila zabrinutost. Bliski suradnik predsjednika Sarkozya izjavio je da “ono što se događa u Iranu nije dobra vijest za nikoga”.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije