Mousavi odlučio da se bori dalje

Radiosarajevo.ba
Mousavi odlučio da se bori dalje

Iranska vlada još drži na snazi zabranu svih opozicijskih protesta kao i za četvrtak planirano javno okupljanje povodom smrti demonstranata ubijenih u sukobima sa snagama reda na protestima koji su počeli dan nakon izbora.

Zapadne agencije su javile u četvrtak iz Teherana da je predsjednički kandidat koji predvodi proteste Mir Hosein Musavi ponovio optužbe na račun vlasti da su izvele "veliko" namještanje izbornih rezultata – i pozvao je svoje pristalice da nastave "legalan" protest i pokažu uzdržanost.

Musavi je rekao i da je odlučan boriti se protiv namještanja izbora usprkos pritiscima da odustane od žalbe i zahtjeva za poništenje rezultata.

On je na svojoj web stranici poručio i da mu je "vrlo ograničen" kontakt s pristalicama – kao i da su oni koji su namještali izborne rezultate odgovorni za krvoproliće tokom protesta koji su uslijedili.

Musavi kaže i da bi ograničenje djelovanja opozicije moglo izazvati porast nasilja u zemlji, prenio je BBC.

U četvrtak je javljeno da je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad poručio svome američkom kolegi Baracku Obami da se prestane miješati u iranska unutarnja pitanja.

Prethodno je američki predsednik javno rekao da je užasnut i ljut zbog gušenja demonstracija na kojima se osporava reizbor Ahmadinejada na izborima održanim 12. juna.

Poluzvanična novinska agencija Fars prenosi da je predsjednik Ahmadinejad ocijenio izjavu predsjednika Obame sličnom izjavama njegovog prethodnika Georgea W. Busha.

Iranski predsjednik je rekao da bi takve izjave mogle potkopati buduće razgovore između ove dvije zemlje.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije