Moskva: Ubice Natalije Estemirove na slobodi

Radiosarajevo.ba
Moskva: Ubice Natalije Estemirove na slobodi

Zapadne vlade i aktivisti za ljudska prava povećavaju pritisak na Rusiju da ulovi ubojice poznate humanitarke Natalije Estemirove, optužujući Moskvu da ignorira zločine u regiji Kavkaza.

Ruski predsjenik Medvedev i čečenski lider Kadirov naredili su istrage i zgrozili se ubojstvom, ali nitko ne očekuje rezultat.

Pucanj u javnost

Iz Sjedinjenih Država stiglo je priopćenje da su “duboko ožalošćeni” ubojstvom Estemirove, čije je tijelo izrešetano mecima pronađeno u srijedu u Ingušetiji, samo nekoliko sati nakon što je oteta u susjednoj Republici Čečeniji.

Memorijalna organizacija za koju je Estemirova radila odmah je za njeno ubojstvo optužila čečenskog lidera Ramzana Kadirova koji je na vlast došao uz pomoć sadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina.

Glavna tajnica Amnesty Internationala, Irene Khan, izjavila je da je ovo ubojstvo još jedan primjer pokušaja ušutkavanja civilnog društva u Rusiji.

Ubistva ruskih novinara i novinarki koji prate događaje u Čečeniji nisu neuobičajena.

Ana Politkovskaja, novinarka Novaje Gazete ubijena je 7. listopada 2006. zbog izvještavanja o ratu u Čečeniji.

Stanislav Markelov, odvjetnik i novinar, ubijen je 19. januara 2009. u Moskvi. Izvještavao je o Čečeniji i zastupao obitelj Čečenke koju je ubio ruski zapovjednik

Anastasja Baburova ubijena je zajno sa Markelovom.

Nagrada ubijene novinarke

Prije dvije godine Estemirova je nagrađena nagradom “Ana Politkovskaja”, koja je dobila ime prema ubijenoj ruskoj novinarki koja je osramotila Kremlj otkrivajući razmjere ruskog zlostavljanja tijekom rata u Čečeniji.

Estemirova je ubijena isti dan kad je objavljeno izvješće koje govori o tome kako postoji dovoljno dokaza da se ruske dužnosnike, uključujući i Putina, izvede pred sud zbog zločina.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je ozlojeđenost ubojstvom, a Kadirov je obećao počinitelje dovesti pred lice pravde.

Kadirov je bio optužen i za sudjelovanje u ubojstvu Politkovskaje 2006., ali se na to samo obrecnuo rekavši: “Ja ne ubijam žene”.

Independent: Pravo lice moderne Rusije

Indipendent u petak navodi da je ubistvo aktivistkinje za ljudska prava Natalije Estemirove pokazalo pravo lice moderne Rusije.

Kremlj želi da prikaže Čečeniju kao uspjeh moderne Rusije, kao region koji je izgrađen poslije dvije decenije stravičnih sukoba, piše ovaj list.

Ali, mir u Čečeniji postignut je tako što je taj region, navodi se u redakcijskom komentaru Indipendenta, stavljen pod kontrolu brutalnog, gangsterskog režima.

Sigurnosne službe rutinski krše ljudska prava i oni dovoljno hrabri da o tome kažu istinu, kao što je bila Natalija Estemirova, završe mrtvi.

Kremlj je možda izrazio zabrinutost zbog njenog i sličnih ubistava, ali nije pokazao nikakvu namjeru da primora svoje podređene u Čečeniji da promjene način na koji vladaju regionom, zaključuje Indipendent, prenosi BBC.

jutarnji.hr/fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije