'Moskva se suprotstavlja posjetama izbjegličkim kampovima'

Radiosarajevo.ba
'Moskva se suprotstavlja posjetama izbjegličkim kampovima'


Vijeće sigurnosti UN-a nije nadležno da odobri inspekciju sirijskih izbjegličkih kampova, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ocijenivši da bi takav razgovor mogao predstavljati pokušaj pripreme strane intervencije u Siriji.

Visoko povjerenstvo Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) "je nadležno da organizira posjete izbjegličkim kampovima koje je instalirao UN, Vijeće sigurnosti nema nadležnost za ovo", izjavio je na ruskom Lavrov u toku zajedničke konferencije za novinare sa svojim slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom, u blizini Ljubljane.

''Ako postoji pokušaj da se upotrijebi situacija sa sirijskim izbjeglicama da se iznese ideja kao što je zabrana nadlijetanja, mi bismo to s Kinom mogli vidjeti kao pokušaj pripreme za stranu intervenciju'', nastavio je on, javlja Fena.

Petnaest zemalja članica Vijeća razgovaralo je u četvrtak o mogućnosti slanja delegacije u posjetu izbjegličkih kampova u Jordanu, ali nisu se mogli složiti, prema diplomatama.

Jordan je saopćio da je primio više od 500.000 sirijskih izbjeglica od početka sukoba u martu 2011. godine i tražio je pomoć od međunarodne zajednice da olakša "veliki teret".

UNHCR očekuje da će broj izbjeglica dostići 1,2 miliona do kraja 2013. goine, što je ekvivalent petini jordanskog stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije