Moskva se sprema za Kurban bajram: Još tri prostora za klanjanje bajram-namaza

J. M.
Moskva se sprema za Kurban bajram: Još tri prostora za klanjanje bajram-namaza
Foto: TASS / Moskovska saborna džamija
Moskovske vlasti osigurale su tri dodatna prostora za jutarnju molitvu muslimanskih vjernika za Kurban bajram 21. augusta.

Pored četiri velike gradske džamije, bajram-namaz će se klanjati i na dodatnim lokacijama - šumskom parku Butovo na raskrsnici Ulice akademika Gluška i Bulevara Dmitrija Donskoja, potom na fudbalskom terenu Brateevskog kaskadnog parka na rijeci Moskvi, te u drugom paviljonu parka Sokolniki.

Razlog za ovaj potez je činjenica da su četiri moskovske džamije i prostor oko njih pretijesni za veliki broj muslimanskih vjernika, pogotovo za bajram.

Najveća islamska bogomolja u ruskoj metropoli – Moskovska saborna džamija – u danima bajrama prima oko 100.000 vjernika, Stara džamija u naselju Tatar prima između 25 i 30 hiljada vjernika, sličan je kapacitet i džamije u Hačaturjanovoj ulici, dok Memorijalna džamija u Parku pobjede prima skoro 40.000 vjernika.

Na teritoriji Moskovske oblasti bit će i 39 mesdžida i drugih prostora u kojima će se klanjati bajram-namaz, dok će kurbani doći s 13 farmi i klanica na širem području glavnog grada Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije