Moskva prekršila Povelju UN-a: Peking upozorava na povijesnu prekretnicu

0
Radiosarajevo.ba
Moskva prekršila Povelju UN-a: Peking upozorava na povijesnu prekretnicu
Foto: Reuters / Antono Guterres i Sergej Lavrov

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres i niz zapadnih diplomata kritikovali su ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koji je jučer 24. aprila predsjedao sjednicom Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku.

Moskvu su optužili da je invazijom na Ukrajinu i okupacijom dijela teritorija te zemlje prekršila Povelju UN-a.

Lavrov je branio postupke ruskog vodstva te je optužio SAD i zapadne saveznike za podrivanje svjetske diplomacije  i "osnove Ujedinjenih naroda" koji su, kako je rekao, "stvoreni kako bi spriječili treći svjetski rat"

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Još jedan zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro zagrmjelo i streslo"

Guterres je pozvao na saradnju 193 članice UN-a te upozorio Vijeće sigurnosti da je "globalna saradnja pod najvećim pritiskom od stvaranja UN-a na pepelu Drugog svjetskog rata". Tenzije među velikim svjetskim silama su "povijesno visoke", baš kao i rizik od konflikta, rekao je glavni tajnik UN-a referirajući se na rat u Ukrajini.

Na sastanku Vijeća sigurnosti glavni sekretar UN-a te ambasadori SAD-a, Britanije, Francuske i njihovih saveznika su redom ukazivali na osnovni princip Povelje UN-a, koji zahtijeva od svih članica da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost svih članica UN-a.

Antonio Guterres najoštrije osudio ubijanje i ranjavanje civila u sukobima u Sudanu

Antonio Guterres najoštrije osudio ubijanje i ranjavanje civila u sukobima u Sudanu

Sva ta tri principa je, isticali su zapadni diplomati, Rusija prekršila invazijom na Ukrajinu i ilegalnom aneksijom njenih teritorija.

Ozbiljno upozorenje uputio je i službeni Peking. "Svijet stoji na povijesnoj prekretnici", rekao je kineski ambasador Zhang Jun na sastanku Vijeća sigurnosti.

"Čovječanstvo se suočava s globalnim izazovima bez presedana. Hegemonija i maltretiranje drugih izazivaju kolosalnu štetu svijetu. Politika stvara goleme podjele i konfrontacije. Nikad nije bilo važnije i hitnije podržati vrijednosti UN-ove Povelje", rekao je Jun, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije