Moskva: Marš protiv Putina

Radiosarajevo.ba
Moskva: Marš protiv Putina


U Moskvi se održava opozicioni Marš miliona, na kojem će, prema najavama organizatora, biti iznijeti zahtjevi za političke i socijalne reforme u Rusiji. Između 10 i 20 hiljada ljudi izašlo je na ove demonstracije protiv predsjednika Rusije Vladimira Putiina.

Marš, treći po redu ove godine, kreće iz centra Moskve, od spomenika Puškinu, i završiće se mitingom na prospektu Saharova, a obezbjeđivat će ga oko 7.000 policajaca

Povorka pristalica ruske opozicije je danas u 14 sati po lokalnom vremenu krenula s Puškinovog trga u centru Moskve u protestnu šetnju. Oni su potom preko Bulevarnog prstena došli do Avenije Saharov, gde je zakazan glavni miting. Demonstranti su bili podijeljeni u dvije kolone. U jednoj su bile pristalice ljevice, a u drugoj pripadnici liberala i nacionalisti, na čijem je čelu bio bivši šahovski šampion Gari Kasparov i advokat bloger i borac protiv korupcije, Aleksej Navalni.

"Naš slogan je - vlast milionima (Rusa), a ne milionerima", rekao je lider Fronta levice Sergej Udaltsov.



Demonstranti su nosili i transparent na kojem je pisalo "Oslobodite Pussy Riot“, a na drugom je bila zakačena zastava carske Rusije.

Slični protesti su održani i u više gradova širom Rusije, od Peterburgu do Vladivostoka, uz veće ili manje učešće građana. Zajedničko ovoj masovnoj akciji je kritika politike Kremlja i predsjednika Putina, javio je B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije