Moskva bi da zavađa po Zapadnom Balkanu pa da vlada

Radiosarajevo.ba
Moskva bi da zavađa po Zapadnom Balkanu pa da vlada
Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski tvrdi da će Moskva "nastaviti da stvara tenzije između Crne Gore i Srbije i svih susjeda uz propagandu i konstantne provokacije".

On je za podgoričku Pobjedu ocijenio i da će Moskva od svih bilateralnih sporova u zemljama jugoistočne Europe pokušati da "napravi latentni sukob".

Bugajski smatra i da je strategija kojom Moskva podriva svoje susjede i zemlje jugoistočne Europe "primjer klasične carske politike - zavadi pa vladaj", prenosi RTCG.

Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu i u centralnoj Europi”, ocijenio je Bugajski.

Analitičar tvrdi i da će se Moskva "miješati u sve izbore" u regionu, kao i da "za Srbiju može da se predvidi isti scenario kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori".

On je rekao i da bi države regiona trebalo da sprovedu tri politike, ukoliko žele da se suprotstave toj strategiji Moskve.

“Prvo moraju da podignu svijest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja. Drugo, moraju da uspostave bilateralne radne grupe sa susjednim državama sastavljene od naučnika i stručnjaka za cyber propagandu kako bi se odbranile od napada. Treće, sva iskustva sa propagandom Kremlja moraju da dijele kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi”, smatra Bugajski.

On je naveo da se integracija regiona u EU i NATO može postići u narednih deset godina.

“EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante osigurava ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region na zapadnom Balkanu ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi”, tvrdi Bugajski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije