Morsi amnestirao zatvorene revolucionare

Radiosarajevo.ba
Morsi amnestirao zatvorene revolucionare

Egipatski predsjednik Mohamed Morsi pomilovao je sve zatvorenike uhapšene tokom događaja koji su pratili rušenje sa vlasti Hosnija Mubaraka. Zatvorenici su amnestirani za djela „počinjena sa ciljem podržavanja revolucije“, saopšteno je.

Ova odluka mogla bi dovesti do oslobađanja nekoliko hiljada ljudi koji su na ulicama tražili ostavku diktatora Mubaraka, koji je primoran da siđe sa vlasti nakon 18-dnevnog ustanka. Tokom ovih demonstracija na stotine demonstranata je ubijeno.

Mubarak trenutno služi doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je u junu proglašen krivim da nije pokušao spriječiti ubijanja demonstranata.

Amnestija se odnosi na uhapšene od prvog dana revolucije, 25. januara 2011. godine, do kraja juna ove godine, kada je predsjednik Morsi stupio na dužnost. U toj grupi se nalaze oni koji čekaju suđenje kao i oni koji već služe zatvorske kazne. Jedini izuzetak će biti osobe optužene za ubistva.

Dekretom predsjednika Morsija naređeno je i da državno i vojno tužilaštvo do kraja mjeseca objaveimena svih amnestiranih. Pretpostavlja se da će oslobođenih biti najmanje hiljadu, jer ih je otprilike toliko bilo uhapšeno za vrijeme demonstracija protiv Mubaraka i vojnih vlasti koje su upravljale zemljom od pada Mubaraka do izbora Morsija.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije