Moguće odgađanje sahrane Kaczynskog zbog vulkanskog pepela

Radiosarajevo.ba
Moguće odgađanje sahrane Kaczynskog zbog vulkanskog pepela
Saobraćaj smanjen za oko 50 posto (Foto: Getty)

Zbog otežanog odvijanja aviosaobraćaja u Evropi spominje se mogućnost odgađanja sahrane poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koja je planirana za nedjelju u Krakowu.

Poljske vlasti razmatraju ovu opciju zbog činjenice da bi sahrani trebalo da prisustvuju brojni svjetski zvaničnici.

Zbog oblaka vulkanskog pepela i dima aviosaobraćaj danas ostaje zatvoren u pojedinim dijelovima Poljske, kao u Irskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Estoniji, Njemačkoj, sjeveru Francuske, uključujući pariške aerodrome, prenosi Srna.

Više od 50 posto aviosaobraćaja na aerodromima u Evropi biće danas otkazano zbog oblaka vulkanskog pepela i dima koji je u atmosferu izbačen erupcijom vulkana ispod glečera Ejafjalajokul na Islandu, saopštila je jutros Evropska organizacija za sigurnost zračnog saobraćaja Eurocontrol.

"Oblak vulkanskog pepela sa Islanda nastavit će da se širi još najmanje 24 sata. Prema predviđanjima oblak će nastaviti da se kreće ka istoku i jugoistoku Evrope", navodi se u saopštenju.

Oko 11.000 letova danas će biti realizovano dok se uobičajeno obavi 28.000 letova tokom jednog dana.

Kada je riječ o prekookeanskim letovima Eurocontrol navodi da će od planiranih 300 letova iz Amerike ka Evropi danas biti realizovano samo 100 do 120 letova.

Pepeo iz islandskog vulkana u zraku bi mogao ostati i godinu dana
Sarkofag od bijelog mermera za Lecha Kaczynskog

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije