Moderno ropstvo: Kako prepoznati žrtve trgovine ljudima na aerodromima

Radiosarajevo.ba
Moderno ropstvo: Kako prepoznati žrtve trgovine ljudima na aerodromima

Svaki put nakon što se u vijestima pojavi nova užasna priča o trgovini ljudima, bijelom roblju i nesretnim ženama koje su protiv svoje volje uvučene u krug prostitucije, postavlja se isto pitanje: zašto niko nije primijetio ništa?

Jedan od razloga zašto trgovina ljudima često prolazi nezapaženo je što se krije na otvorenom. Žrtve se ne prevoze preko granice u kombijima sa zatamnjenim staklima ili u kontejnerima. Ponekad one jednostavno stignu sa hiljadama drugih međunarodnih putnika u avionu, piše Time.

Agencije za sprovođenje zakona počinju da sarađuju s firmama, naročito hotelima i avio prijevoznicima, kako bi uočili osobe koji su primorane da se sele protiv svoje volje. Postoji nekoliko mjera koje svako može preduzeti.

Osoblje kompanije Delta Airlines je obučeno da postavi određena pitanja kako bi prepoznali žrtve trgovine ljudima. Oni pažljivo promatraju osobe koje ne drže sopstvene dokumente. Ukoliko se u društvu neke osobe nalazi maloljetna osoba, oni provjeravaju da li zna ime osobe s kojom putuje i njihovo odredište.

Članovi posade također tokom leta pokušavaju da uoče neobično ponašanje, poput djeteta koje ne odgovara na pitanja ili izbjegava kontakt očima kad joj se neko obrati. Još neki znaci su i masnice po tijelu te veliki apetit.

Još jedan problem predstavlja činjenica da žrtve trgovine ljudima ne moraju biti stranci. U SAD-u je 83 posto žrtava seksualne eksploatacije porijeklom upravo iz Amerike. Najčešće je riječ o djevojkama koje su pobjegle od kuće. One znaju toliko dugo biti pod vlašću svojih makroa da se više i ne vide kao prostitutke već kao obične djevojke koje pomažu svom "momku" da zaradi.

Kako bi se trgovina ljudima zaustavila, svako mora da progovori ukoliko uoči nešto sumnjivo, ali prvenstveno - treba da nam je stalo do toga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije