Moć prirode: Pogledajte rascjep širok 200 metara koji je "prepolovio" maslinik u Turskoj

7
AA
Moć prirode: Pogledajte rascjep širok 200 metara koji je "prepolovio" maslinik u Turskoj
FOTO: AA / Stvorio se ogromni rascjep

Na zemljištu koje je postalo skoro neprepoznatljivo nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Hatay na jugu Turske, stvorio se ogromni rascjep koji izaziva veliku pažnju.

Rascjep koji je nastao u masliniku u ruralnom dijelu Tepehana nakon zemljotresa, na neki način je postao jedan od najupečatljivijih simbola koji pokazuju svu jačinu razornih zemljotresa koje nazivaju "katastrofom stoljeća".

Usljed zemljotresa u masliniku Omera Aksua veličine 12 dunuma formiran je rascjep širok 200 metara, dug 400 metara i dubok 50 metara.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Ovo područje nakon zemljotresa posjećuju domaći i strani naučnici, kao i brojni znatiželjnici kako bi se uvjerili u ovu neobičnu pojavu.

Omer Aksu, vlasnik maslinika, rekao je za Anadoliju da je njegovo zemljište prije zemljotresa imala ravnu strukturu tla. Pojašnjava da je zemljište zbog jačine zemljotresa postalo skoro neprepoznatljivo.

"Ovo je nemoguće. Znam kako je izgledalo ovo mjesto. Nisam mogao ni pretpostaviti da će ovako izgledati. Iako je ovo moje imanje, nisam mogao prepoznati ovo mjesto. Ovo je bilo ravno tlo. Kada sam vidio šta se desilo, nisam mogao vjerovati. Riječima se ne može opisati šta se ovdje dogodilo", kazao je Aksu.

Istakao je da je još u šoku kada pogleda u rascjep koji je nastao u maslinjaku nakon zemljotresa.

Dodaje kako je duboko potresen zbog ljudskih žrtava i razaranja koje je izazvao zemljotres.

"Mnogi ljudi su ostali bez krova nad glavom. I mi živimo u šatorima. Sada osjetimo i svaki manji potres. Nekoliko puta sam obilazio zemljište gdje je nastao rascjep", kazao je Aksu.

Napominje da to područje privlači sve više posjetilaca i znatiželjnika koji žele da vide ovaj fenomen.

"Dolaze domaći i strani naučnici da vrše ispitivanja", rekao je Aksu na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije