MMF: Christine Lagard u trodnevnoj posjeti Maliju

Radiosarajevo.ba
MMF: Christine Lagard u trodnevnoj posjeti Maliju

Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde je započela u srijedu trodnevnu posjetu Maliju, koji se postepeno oporavlja od teške političke krize, navela je ova institucija u saopćenju.

Po dolasku u Bamako, Lagard je izjavila da želi "ojačati partnerstvo" između Međunarodnog monetarnog fonda i Malija u toku ove prve posjete zemlji.

U 2013. godini, MMF je deblokirao ukupno oko 80 miliona dolara za pomoć Maliju za njegove "hitne" finansijske potrebe nakon krize na sjeveru zemlje koja je dovela u januaru do vojne intervencije na čelu s Francuskom.

Godinu dana nakon ove ofanzive, Mali je vratio političku stabilnost, ali se i dalje suočava s nesigurnošću na sjeveru i ogromnim ekonomskim izazovima.

U decembru, Fond je ocijenio perspektivu zemlje "pozitivnom" (6,6 posto ekonomskog rasta se očekuje u 2014. godini), ali je istaknuo "opasnost" od "nazadovanja" mirovnog procesa koji može potkopati povjerenje međunarodne zajednice, koja je obećala u maju 3,25 milijardi dolara pomoći.

Lagarde će se u Maliju susresti s predsjednikom Ibrahimom Bubakarom Keitom, donatorima i predstavnicima civilnog društva, saopćeno je iz MMF-a.

Direktorica MMF-a je već bila u nekoliko afričkih zemalja, u Obali Slonovače i Južnoafričkoj Republici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije