MMF bi mogao Ukrajini pomoći s više od 15 milijardi dolara

Radiosarajevo.ba
MMF bi mogao Ukrajini pomoći s više od 15 milijardi dolara

Pomoć Međunarodnog monetarnog fonda Ukrajini mogla bi biti i veća od 15 milijardi dolara, nagovijestio je danas pred Kongresom američki sekretar za finansije Jack Lew, prenosi Srna.

"Ukrajini, suočenoj sa dubokom političkom i ekonomskom krizom, potrebna je finansijska pomoć za rekonstrukciju privrede i ta pomoć mora da stigne od MMF-a", izjavio je Lew pred komisijom američkog Senata.

On je dodao da bi ta pomoć mogla biti veća od 15 milijardi dolara, napominjući da nijedna zemlja ne bi mogla sama da dostavi takvu finansijsku pomoć.

"Zbog toga je MMF tako značajan. On prvi interveniše", dodao je američki ministar finansija, prenio je AFP.

Nova ukrajinska vlada ranije je saopštila da očekuje najmanje 15 milijardi dolara od MMF-a, ali da čeka procjenu eksperata misije koja se od prošle sedmice nalazi u Kijevu.

Novi ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk trebalo bi da se danas sastane sa američkim predsjednikom Barackom Obamom u Vašingtonu kao i sa generalnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije