Mlada pjesnikinja zasjenila sve na inauguraciji: Ko je djevojka o kojoj bruji Amerika?

1
Radiosarajevo.ba
Mlada pjesnikinja zasjenila sve na inauguraciji: Ko je djevojka o kojoj bruji Amerika?
Foto: Prtscr/Youtube / Amanda Gorman

Pop zvijezda Lady Gaga pjevala je američku himnu, a latino diva Jennifer Lopez izvela pjesmu "This is Your Land", ali šou na inauguraciji 46. predsjednika SAD-a ukrala je 22-godišnja pjesnikinja Amanda Gorman.

Mlada Afroamerikanka recitirala je vlastitu pjesmu "The Hill We Climb" i u trenu osvojila srca Amerikanaca i ostalih koji su pratili inauguraciju.

Iako prilično popularna u SAD-u, Gorman je do danas ostatku svijeta bila nepoznata. Rođena je u Los Angelesu 1998. godine.

Kao dijete imala je govornu manu (imao ju je i novi američki predsjednik Joe Biden). Upravo taj nedostatak gurao ju je dalje u životu i zbog njega se borila jače kako bi ostvarila svoje snove.

U poeziju se zaljubila u vrlo ranoj dobi kad je tokom školskog odmora zapisivala ideje u svesku. Sa 16 godina imenovana je za mladu pjesničku laureatkinju LA-a.

Tri godine poslije, dok je studirala sociologiju na Harvardu, imenovana je za Nacionalnu pjesničku laureatkinju za mlade, naslov koji se u SAD-u daje osobi koja pokazuje iznimne vještine u umjetnosti, koja je snažan vođa i posvećena društvenoj pravdi, piše jutarnji.hr

Gorman je postala šesta pjesnikinja i ujedno najmlađa koja je nastupala na predsjedničkoj inauguraciji.

Pozivnicu za ceremoniju dobila je prije mjesec dana, nakon što ju je prva dama Jill Biden vidjela (i čula) kako nastupa u Kongresnoj knjižnici i oduševila se njome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije