Mještani u čudu: Zbog velike suše nivo vode se spustio za 26 metara, evo šta je sve izronilo

4
Radiosarajevo.ba
Mještani u čudu: Zbog velike suše nivo vode se spustio za 26 metara, evo šta je sve izronilo
Foto: Pexels / Filipini

Nakon dugotrajnog perioda intenzivne vrućine bez kiše, na sjeveru Filipina pojavile su se ruševine stoljećima starog grada.

Nivo vode u brani se spustio zbog suše i otkrio dijelove potonule crkve, nadgrobne spomenike i temelje građevina 300 godina starog grada u pokrajini Nueva Ecija, piše The Guardian.

"Kad sam čula da je potopljena crkva starog grada Pantabangana ponovno na površini, uzbudila sam se i morala sam je vidjeti", rekla je 61-godišnja penzionerka Aurea Delos Santos.

Bayer iz Leverkusena ispisao historiju: Sezonu u Bundesligi završio bez poraza

Bayer iz Leverkusena ispisao historiju: Sezonu u Bundesligi završio bez poraza

Nivo vode na brani ove se godine spustio za 26 metara što je u nekim mještanima probudilo poduzetnički duh pa su krenuli turiste prevoziti na otok da posjete atrakciju.

"Od ribolova sam zarađivao oko 200 pezosa (3,25 eura), a kad su stigli turisti počeo sam zarađivati 1500 do 1800 pezosa dnevno", rekao je ribar Nelson Dellera.

Stanovništvo je iz grada preseljeno 1970-ih zbog izgradnje brane koja sad služi kao glavni izvor navodnjavanja za Nueva Eciju i obližnje provincije.

Filipini i druge zemlje u jugoistočnoj Aziji bore se s ekstremnom vrućinom posljednjih sedmica zbog čega su škole obustavile nastavu, a vlada je pozvala sve stanovnike da ostanu kod kuće zbog opasnosti od toplinskog udara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije