Mitt Romney ima problema sa vlastitom strankom

Radiosarajevo.ba
Mitt Romney ima problema sa vlastitom strankom

Američkom predsjedniku Baracku Obami porasla je popularnost u ispitivanjima javnog mišljenja, a republikanci su brzo identificirali problem: Mitt Romney, piše The Washington Post, a prenosi Fena.

Peggy Noonan
je prije nekoliko dana rekla ono što mnogi konzervativci vjeruju, a to je da je Romneyjeva kampanja "kotrljajuća nesreća". Drugi jednako kritiziraju njegovu kandidaturu piše u komentaru Fareeda Zakarie.

"Ustvari, problem nije Romney nego nova Republikanska stranka. S obzirom na smjer kojim je krenula i pritiske njezinih najekstremnijih, ali i najmoćnijih elemenata, bilo koji kandidat bio bi suočen s istim izazovom...", ocjenjuje se u tekstu, prenijela je Hina.

Komentator se pita "zašto Romney, inteligentan čovjek, dobar u ekonomiji, ne objasni svoju ekonomsku politiku? Zato što bi bilo kakav osjetljivi odgovor izazvao vatru u njegovoj stranci".

"Očito je da s deficitom od 8 posto BDP-a bilo kakvo rješenje naših budžetskih problema mora uključiti i smanjenje troškova i povećanje poreza", navod autor, dodajući da su bivši predsjednici Ronald Reagan i George H.W. Bush pristali na povećanje poreza kada je deficit bio znatno manji od današnjega.

"Međutim, današnja Republikanska stranka zastupa stajalište da bez obzira na okolnosti nikada ne smije doći do povećanja poreza bilo koje vrste."

Zadnja istraživanja javnog mnijenja objavljena ove sedmice pokazuju da je američki predsjednik Barack Obama učvrstio vodstvo nad republikanskim protukandidatom Mittom Romneyjem šest sedmica prije američkih predsjedničkih izbora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije