Misteriozno nestala: Konačno otkriveno gdje je čelnica protesta protiv Lukašenka

Fena
Misteriozno nestala: Konačno otkriveno gdje je čelnica protesta protiv Lukašenka
Foto: TASS / Maria Kolesnikova

Bjeloruska čelnica protesta Maria Kolesnikova uhapšena je dok je pokušala ući u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima, saopćio je Reutersu bjeloruski granični zvaničnik, nakon što su njeni saveznici saopćili da su je oteli na ulici maskirani ljudi.

Okolnosti njenog pokušaja prelaska u Ukrajinu nisu bile odmah jasne, dok su neki mediji prvobitno javili da je ona uspjela preći granicu, što su graničari s obje strane granice negirali.

Opozicioni pokret saopćio je u ponedjeljak da su maskirani muškarci uhapsili Kolesnikovu u centru Minska i ubacili su je u kombi koji ju je odvezao u nepoznatom pravcu, dok je još dvoje aktivista kasnije nestalo.

O dvoje opozicionara uspješno je prešlo u Ukrajinu u ranim jutarnjim satima u utorak, saopćila je ukrajinska granična služba.

"Kolesnikova je sada uhapšena, ne mogu konkretno reći gdje se sada nalazi, ali je uhapšena", izjavio je Anton Bičkovski, predstavnik bjeloruske granične službe, Reutersu putem telefona.

"Ona je uhapšena u vezi s okolnostima pod kojima su oni (grupa) pokušali napustiti teritoriju Bjelorusije", kazao je.

Kolesnikova, članica opozicionog koordinacionog vijeća, posljednja je od tri političarke koje su ostale u Bjelorusiji i udružile su snage prije predsjedničkih izbora 9. augusta u pokušaju da se suprotstave veteranskom aktuelnom predsjedniku države Aleksandru Lukašenku.

Glasna kritičarka Lukašenka, ona je igrala značajnu ulogu u višesedmičnim masovnim demonstracijama i štrajkovima demonstranata koji optužuju Lukašenka da je namjestio vlastiti reizbor.

Lukašenko, koji je na vlasti duže od 26 godina, negira te optužbe i optužuje strane sile da ga pokušavaju svrgnuti s vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije