Misteriozni sastanak: Da li će doći do dogovora SAD-a i Sjeverne Koreje

Radiosarajevo.ba
Misteriozni sastanak: Da li će doći do dogovora SAD-a i Sjeverne Koreje
Uprkos upozorenjima Sjeverna Koreja je u petak ispalila raketu srednjeg dometa, izazvavši opet strah od napada na američku bazu Guam u Pacifiku.

Ipak, postoje naznake da je uspostavljen kontakt između neprijateljskih strana – Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje.

U prestižnom hotelu u švicarskom Montreuxu, s pogledom na Ženevsko jezero, održana je trodnevna konferencija o sigurnosti.

Među učesnicima, koji su diskutirali o aktuelnim pitanjima sigurnosti u regiji Sjevernog Pacifika, bili su i Evans Revere, bivši šef odjela za Istočnu Aziju u Ministarstvo spoljnih poslova SAD-a, kao i Choe Kang Il, u sjevernokorejskoj administraciji zadužen za Sjevernu Ameriku.

Japanska televizija NHK izvještava da su dvije strane razmijenile stavove na margini konferencije, a nema sumnje da je predmet razgovora bio sjevernokorejski atomski program.

Izvor japanske televizije citira Choe Kang Ila koji je rekao će kontakt sa SAD-om biti uspostavljen tek kad prestanu prijetnje po njegovu zemlju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije