Misteriozna smrt Putinovog kritičara

3
Radiosarajevo.ba
Misteriozna smrt Putinovog kritičara
BBC.com / Nikolaja Gluškov

Ruskog privrednika Nikolaja Gluškova, koji je umro 2018. godine, zadavila je neidentificirana osoba u njegovom domu na jugozapadu Londona, konstatirao je britanski mrtvozornik.

Gluškov je napustio Rusiju nakon što je bio optužen za prevaru u vrijeme dok je radio kao zamjenik direktora zrakoplovne kompanije Aeroflot, a politički azil dobio je u Velikoj Britaniji 2010. godine, navodi BBC.

Mrtvozornik Chinyera Inyama zaključio je da je Gluškov ubijen.

Nikolaja Gluškov mjesto zločina London - undefined

BBC.com: Nikolaja Gluškov mjesto zločina London

U patološkom izvještaju, prikazanom na sudu, piše da povrede "slijede položaj vrata, da je sila primijenjena sa leđa i da se napadač nalazio iza žrtve".

U istrazi ubojstva, britanska policija je zamolila za pomoć u prikupljanju informacija i objavila je da traži crni automobil koji je tada viđen u blizini žrtvine kuće.

"Ovo je od samog početka bila vrlo zahtjevna i izazovna istraga", rekao je komandir Richard Smith, čelnik londonskog policijskog Štaba za borbu protiv terorizma.

"Službenici su uzeli stotine izjava i prikupili značajnu količinu dokaznog materijala, ali do sada nitko nije uhapšen", saopćio je u petak.

Protivteroristička policija vodi istragu o smrti. Ubistvo se dogodilo nedugo nakon pokušaja atentata na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer u engleskom gradu Salisburyju, ali detektivi tvrde da događaji nisu povezani.

Gluškov je sarađivao s pokojnim ruskim tajkunom Borisom Berezovskim koji je pronađen mrtav u martu 2013. godine sa šalom vezanim oko vrata u kupatilu luksuzne vile zapadno od Londona.

Njegova porodica smatrala je da je ubijen. Britanska policija i forenzičari su zaključili da je bila riječ o samoubijstvu, iako je britanski sudija 2014. godine donio otvorenu presudu o smrti Berezovskog, rekavši da ne može biti siguran je li se Rus ubio ili je bio žrtva kkrivičnog djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije