Misterija u Rusiji: Umrla dva bivša ruska generala, znali su Putinove tajne?

1
Radiosarajevo.ba
Misterija u Rusiji: Umrla dva bivša ruska generala, znali su Putinove tajne?
Foto: X.com / Gennady Lopyrev i Genadiy Szidko

Bivši general ruskih oružanih snaga i tjelohranitelj Gennady Lopyrev, koji je u svoje vrijeme nadgledao izgradnju rezidencije predsjednika Vladimira Putina, preminuo je u dobi od 69 godina.

Lopyrev je umro u zatvoru, odnosno u "kažnjeničkoj koloniji" smještenoj dvjestotinjak kilometara jugoistočno od Moskve, gdje je završio 2017. godine nakon što mu je određena desetogodišnja robija zbog podmićivanja, kaznenog djela čije je počinjenje bivši general uvijek poricao.

Službenici tvrde kako je Lopyrev vozilom Hitne pomoći odvezen u bolnicu 16. augusta nakon što se požalio da se ne osjeća dobro. Od koje je tačno bolesti bivši general bolovao, službenici nisu pojasnili.

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Kao bivši šef Službe sigurnosti na Kavkazu pri ruskoj Federalnoj službi zaštite (FSO), Lopyrev je bio zadužen za čuvanje državnih objekata u južnoj Rusiji, uključujući predsjedničke i premijerske rezidencije.

Prema nekim tvrdnjama, Lopyrev je nadgledao izgradnju jedne od Putinovih ekstravagantnih rezidencija, palate Gelendžik u blizini Sočija.

Kremlj
Foto: X.com: Palata Gelendžik

Telegram kanal VChK-OGPU, blisko povezan s ruskim sigurnosnim snagama, tvrdi da je ta rezidencija postala poznata kao "Putinova palata" nakon istrage koju je proveo tim lidera opozicije Alekseja Navaljnog.

Kremlj zasad nije komentarisao Lopyrevu smrt.

The Moscow Times navodi kako Lopyrev ranije nije imao zdravstvenih problema. U bolnici su mu navodno rekli da ima leukemiju, ali rezultati pretraga nisu dokazali sumnju na tu bolest.

Gennady Lopyrev
Foto: X.com: Gennady Lopyrev

Istaknuti ruski novinar Dmitrij Koležev na Telegramu je objavio da bi Lopyrev, kao šef FSO-a na Kavkazu, mogao biti upoznat s detaljima izgradnje Putinove palate u Gelendžiku, piše Jutarnji.hr.

Uglavnom, vijest o Lopyrevoj smrti pojavila se brzo nakon što je objavljeno da je u dobi od 57 godina "nakon duge i teške bolesti" preminuo general-pukovnik Genadiy Zsidko, koji je smijenjen s mjesta zapovjednika Južne grupe ruskih oružanih snaga u oktobru prošle godine nakon teških vojnih gubitaka na ukrajinskim ratištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije