Misterija koja je zabrinula mnoge: U Turskoj se otvorio krater nakon razornih zemljotresa

4
Radiosarajevo.ba
Misterija koja je zabrinula mnoge: U Turskoj se otvorio krater nakon razornih zemljotresa
Foto: EPA / Konija krater

Krater koji se pojavio u Turskoj nakon razornih zemljotresa uznemirio je širu javnost.

Ovo je posljednji krater koji se otvorio na zemlji nakon što je 2022. godine uslijed suša koje su se dogodile u turskoj regiji Konija otvorilo 16 džinovskih kratera u roku od samo nekoliko sedmica.

Kako su svjetske medije obavijestile u Turskoj se u subotu 25. februara iznenada pojavio krater površine od oko 1.400 kvadratnih metara, prečnika 37 metar u okrugu Rešadije. Međutim iako se spekulisalo da je krater pojava usko vezana za zemljotrese koji su pogodili Tursku 6. februara, geolozi ne mogu da pronađu vezu između ove dvije pojave.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Zemljotres od 6. februara ili naknadni potresi nemaju veze sa rupom, koja je izgleda nastala prethodnih dana. Nismo mogli da utvrdimo zbog čega. Možda se zemlja spremala da se uruši još ranije, ali da je zaista povezana sa zemljotresom... pa ne bi se rupa otvorila 20-tak dana kasnije", rekao je profesor Fetulah Arik, direktor Centra za istraživanje prirodnih pojava u Obruku.

Međutim, iako stručnjaci tvrde da pojava kratera nema veze sa nedavnim snažnim potresom, rupa duboka 15 metara prijetila je da proguta kuću skoro mjesec dana nakon zemljotresa u Hrvatskoj, krajem 2020. godine, prenosi Blic.

Oko desetak rupa koje se šire na području Mečenčana

Posted by Daniel Pavlić on Friday, January 1, 2021

Prema riječima geologa, krateri se formiraju duže vrijeme. To su obično usporeni, neprimjetni procesi koji mogu trajati čak i godinama ali mogu se formirati iznenada kad dolazi do urušavanja što može da ima dramatične posljedice u urbanom području.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije