Misterija: Gdje je nestao Jack Ma, osnivač i vlasnik Alibabe?

0
Radiosarajevo.ba
Misterija: Gdje je nestao Jack Ma, osnivač i vlasnik Alibabe?
Foto: The Sun / Jack Ma/Arhiva

Sve donedavno činilo se kako nema kraja uspjehu Jacka Maa. Kineski multimilijarder i osnivač Alibabe koji se povukao s čelnog mjesta kompanije pripremao se za izlazak na berzu svoje kompanije Ant Group, koja je najpoznatija po digitalnoj platformi za plaćanje Alipay.

Izlaskom na berzu analitičari su procjenjivali da će njegovo bogatstvo porasti za dodatnih 27 milijardi dolara, no prije IPO-a Ma je napravio ono što nije smio - kritizirao je vlast.

Jack Ma je kritikovao regulatorna tijela najmnogoljudnije zemlje svijeta zbog, kako je rekao, gušenja inovacija.

Nakon njegove kritike, stopiran je IPO Ant Groupa koji se sada nalazi pod lupom regulatora koji od kompanije traže promjenu poslovne prakse.

Bogatstvo osnivača Alibabe nije poraslo za 27 milijardi dolara nego je izgubio više od 10 milijardi dolara jer je protiv Alibabe pokrenuta istraga zbog monopola.

Kako Ma razmišlja o cijeloj situaciji, odgodi IPO-a i optužbama za monopol, nije poznato jer je od tog govora u kojem je kritizirao državu, regulatore i banke nestao, tj. nije se pojavio u javnosti niti je što objavio na društvenim mrežama.

Glasine o njegovom nestanku počele su kružiti još tokom novembra kada se nije pojavio u posljednjoj epizodi svojeg talent showa “Africa`s Business Heroes”, a na tom ga je mjestu zamijenila Lucy Peng iz Alibabe.

Mediji su tada objavili kako nije stigao na snimanje zbog zgusnutog rasporeda, no njegovo je ime uklonjeno sa stranice te emisije, a nije ga bilo niti u promotivnom videu emitiranom tokom epizode, što je mnogima bilo čudno, piše Reuters.

Nakon pokretanja istrage protiv Alibabe Ma je navodno savjetovan da ostane u Kini, no gdje se trenutačno nalazi i šta radi, nije poznato.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije