Minneapolis: Policajka koja je ubila mladog afroamerikanca dala je otkaz

0
Radiosarajevo.ba
Minneapolis: Policajka koja je ubila mladog afroamerikanca dala je otkaz
Foto: EPA-EFE / Minnesota Minneapolis protesti

Policijska službenica Kim Potter koja je u nedjelju 11. travnja pucala na afroamerikanca Dauntea Wrighta dala je otkaz.

Nedugo nakon pucnjave 20-godišnjak je preminuo, a njegova smrt je pokrenula niz protesta protiv policijske brutalnosti u gradu Minneapolis u saveznoj državi Minnesoti.

Wright je navodno zaustavljen zbog osvježivača zraka na retrovizoru što je ilegalno u Minnesoti. Potter, koja se ovim poslom bavila proteklih 26 godina, od nedjelje se brani ističući da nije namjeravala ubiti mladića i da je slučajno iskoristila pištolj umjesto omamljivača. Kao odgovor na proteste, guverner Tim Walz uveo je policijski sat od 19 sati, ali demonstrante to nije zaustavilo. Podpredsjednica Kamala Harris obećala je da će porodice dobiti odgovor na pitanje zašto je njihov sin ubijen i nadodala kako molitve nisu dovoljne za rješavanje ovog problema, piše Guardian.

Minnesota Minneapolis protesti - undefined

Foto: EPA-EFE: Minnesota Minneapolis protesti

Protesti su izbili u predgrađu Minneapolisa gdje je trenutno u toku suđenje policajcu koji je u junu prošle godine ubio afroamerikanca Georga Floyda. Nakon Floydova ubojstva, počeli su višesedmični protesti širom SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije