Ministri osam zemalja EU traže ograničenje kretanja ruskih diplomata

0
Radiosarajevo.ba
Ministri osam zemalja EU traže ograničenje kretanja ruskih diplomata
Foto: EPA - EFE / Josep Borrell

Ministri vanjskih poslova osam zemalja EU poslali su pismo visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu, tražeći ograničenje kretanja ruskih diplomata u šengenskom prostoru.

Pismo ističe zabrinutost da slobodno kretanje diplomata olakšava "zlonamjerne aktivnosti", poput obavještajnih operacija, propagande i sabotaže.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky potvrdio je u intervjuu za RSE da su "obavještajni podaci, propaganda ili čak priprema sabotaže glavno opterećenje za veliki broj ruskih 'diplomata' u EU".

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

Austrijski mediji: "Christian Schmidt želi da obori presudu koja će ojačati građanski dio ustava"

On je naglasio potrebu za restriktivnim mjerama radi zaštite nacionalne sigurnosti, posebno u kontekstu povećanih hibridnih prijetnji.

Pismo, potpisano također od strane NizoMinistri vanjskih poslova EU traže ograničenje kretanja ruskih diplomata zemske, Danske, Estonije, Latvije, Litvanije, Poljske i Rumunije, poziva na "značajno sužavanje operativnog prostora za ruske agente" ograničavanjem njihovog kretanja na teritoriju države njihove akreditacije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na svako ograničenje kretanja svojih diplomata koje nameću zemlje EU, ističući da je Zapad zaražen rusofobijom.

Ove inicijative dolaze u kontekstu napetosti između Rusije i EU, uključujući nedavne optužbe i incidente poput požara u Češkoj i Poljskoj, za koje se tvrdi da su potaknuti ruskim utjecajem. Litvanija se također suočava s problemima oko pomorskih granica s Rusijom, piše Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije