Ministri G-7 pozivaju Rusiju da se pridržava naredbi Međunarodnog suda pravde

1
Fena
Ministri G-7 pozivaju Rusiju da se pridržava naredbi Međunarodnog suda pravde
Foto: EPA-EFE / Agresija na Ukrajinu

Ministri vanjskih poslova Grupe sedam vodećih ekonomija (G-7) pozivaju Rusiju da se pridržava naredbi Međunarodnog suda pravde, obustavi napad na Ukrajinu i povuče svoje vojne snage.

U zajedničkoj izjavi, najviši diplomati G-7 osudili su ono što su opisali kao "neselektivne napade na civile" koje vrše ruske snage, uključujući opsadu Mariupolja i drugih gradova.

Optužili su ruskog predsjednika Vladimira Putina za vođenje "ničim izazvanog i sramotnog rata" koji je natjerao milione da napuste svoje domove i rezultirao uništenjem infrastrukture, bolnica, pozorišta i škola.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Ministri G-7 navode da će “odgovorni za ratne zločine, uključujući neselektivnu upotrebu oružja protiv civila, biti smatrani odgovornim” i pozdravljaju rad na istrazi i prikupljanju dokaza u tom pogledu, uključujući i rad tužioca Međunarodnog krivičnog suda.

Također su poručili da su spremni da dodatno pojačaju pritisak sankcija i pruže dodatnu pomoć onima kojima je potrebna, uključujući i Moldaviji.

Moldavija je primila najveći broj ukrajinskih izbjeglica po glavi stanovnika s obzirom da ta zemlja ima 2,6 miliona stanovnika, a primila je više od 350 hiljada Ukrajinaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije